Další ruská výzbroj pro Sýrii. USA schvalují, Británie varuje

Rusko pokračuje ve vyzbrojování syrské armády. Její velitelé přiznali, že z Moskvy zamířily na Blízký východ další monitorovací letadla. Cílem Rusů je podle jejich slov boj proti islamistům – právě kvůli tomu už prý začali aktivně spolupracovat také se Spojenými státy. Proti angažování Moskvy se naopak staví třeba Velká Británie. Aktivity Ruska podle ní komplikují situaci v Sýrii.

Podle ruského politologa Sergeje Rogova spolu komunikují rovněž tajné služby USA a Ruska a sjednocují postup v boji proti radikální organizaci Islámský stát (IS). Vyměňují si informace o pravděpodobných útocích na základny IS, na jeho velitelská stanoviště a sklady zbraní.

„Chtějí také předejít neúmyslnému zabití poradců a vojenských specialistů. Pentagon začal pro možné společné akce USA a Ruska v Sýrii používat nové slovo ‚deconflictization‘ – odstraňování konfliktu. Tento termín předpokládá, že se budou obě strany informovat o svých operacích a plánech v Sýrii,“ řekl Rogov.

Hlavní překážkou pro IS zůstává syrská armáda. Americký plán na vycvičení syrské opozice proti IS k ničemu nevedl, byť na něj Spojené státy vyčlenily půl miliardy dolarů, tvrdí Rogov. A nedá se čekat, že by dal americký Kongres svolení k vyslání amerických vojáků do Sýrie.

Syrská krize
Zdroj: ČTK/AP

Britský ministr obrany Michael Fallon prohlásil, že ruské aktivity z minulých týdnů situaci v Sýrii komplikují. „Neprojednali jsme s Ruskem operace proti Islámskému státu v Sýrii,“ řekl Fallon. To, že Rusko do oblasti posílá lodě a letadla, podle něj komplikuje už tak složitou situaci.

V pondělí jednal v Moskvě s prezidentem Vladimirem Putinem izraelský premiér Benjamin Netanjahu a dohodl s ním mechanismus, který má vyloučit nedorozumění mezi operujícím letectvem Ruska a Izraele. Konkrétní operace se budou údajně dojednávat na úrovni náčelníků generálních štábů obou zemí a první taková schůzka se má konat za čtrnáct dní.

Spojencem Damašku je kromě Moskvy také Teherán. Náměstek íránského ministra zahraničí Hosejn Ámir Abdolláhján prohlásil, že Rusko a Írán chtějí využít svého vlivu a pomoci krizi v Sýrii ukončit. Popřel zprávy, podle nichž v Sýrii působí vojenští poradci i vojáci. Írán je prý nemá ani v Jemenu, kde bojují šíitští povstalci proti vládě.

Szántó: Rusko se netají vojenskou podporou Asadova režimu (zdroj: ČT24)