Statisíce poutníků v Mekce, Saúdové povolali protiteroristické jednotky

Mekka očekává až tři miliony věřících. Začala výroční pouť, které se má alespoň jednou za život zúčastnit každý muslim, pokud mu to zdraví dovolí. Saúdská Arábie povolala do služby 100 tisíc vojáků a policistů. Bezpečnostní opatření jsou přísnější než obvykle kvůli hrozbám útoku radikálů z Islámského státu (IS).

Saúdská Arábie má za sebou letos dva velké teroristické útoky na mešity a chce zabránit incidentům při tomto velkém muslimském shromáždění. Rijád zavedl přísnější podmínky pro vydávání víz a kolem Mekky bylo zřízeno několik pásem, v nichž lidé procházejí kontrolami.

Ministerstvo vnitra si postavilo středisko ve stanovém městě Míná, kde jsou ubytováni poutníci. V centru jsou desítky monitorů, které poskytují záběry z pěti tisíc bezpečnostních kamer rozmístěných po areálu, v němž se budou konat poutní rituály.

Pouti letos předcházela tragédie

Nedávno se na staveništi v Mekce zřítil obří jeřáb – zemřelo 111 lidí a skoro 400 dalších utrpělo zranění. Mnozí z nich byli muslimové, kteří už dorazili na pouť. Jeřáb údajně spadl za velkého větru, ale stavební firma, patřící rodině teroristy Usámy bin Ládina, byla potrestána za nedodržení bezpečnostních předpisů. Její vedení nesmí vycestovat ze země.

Saúdská Arábie letos posílila bezpečnostní opatření i kvůli atentátům spácháných v šíitských mešitách. Země je navíc zapojena do boje proti jemenským šíitským povstalcům a mluvčí ministerstva vnitra řekl, že nic nebylo při zabezpečování poutě ponecháno náhodě.

Cesta do Mekky je nákladná

Pouť do Mekky nazývaná Hadždž je povinností pro každého muslima. Poutník by měl být na tuto cestu duševně i fyzicky zdatný a měl mít pro tuto cestu dostatečné finanční prostředky. Muslimové, kteří si cestu nemohou finančně dovolit, usilují o finance i prostřednictvím dobročinných nadací.

Na tradičních rituálech se nic nemění, zásadně se však mění logistika. Dříve poutníci putovali v karavanách velbloudů a pouť trvala i několik měsíců. Byla to často otázka života a smrti. Dnes poutníci létají letadly. Kvóty pro jednotlivé muslimské státy určuje ministerstvo pouti a tím počty reguluje.

Pouť se nese v přátelském ovzduší navzdory své namáhavosti, protože se koná za parného počasí a na poměrně malém prostoru se ocitá ohromný dav lidí. V pondělí večer bylo v Mekce 40 stupňů Celsia a panoval vítr.

Cesta do Mekky ve 360 stupních (zdroj: YouTube/Al-Džazíra)

Malá Pouť

Muslimové, kteří přijdou do takzvaného posvátného okrsku, což je oblast 5 až 30 kilometrů kolem Mekky, se dostávají do stavu zasvěcení ihrám. Během ihrámu se nesmějí česat, holit, stříhat ani se nijak vonět, dokonce nesmí ani trhat rostliny.

Pro každého platí též povinnost nosit prostý šat, složený ze dvou kusů plátna. I to má svůj účel. Tento stejnokroj vyvolává pocit vzájemné rovnosti. Součástí rituálu je též sedminásobné obcházení Ka'by, které je provázeno dotýkáním a líbáním svatyně. Dále běh mezi dvěma pahorky Marwá a Safá, při kterém věřící recitují verše z Koránu.

Pouť do Mekky
Zdroj: Reuters/Ahmad Masood

Velká pouť

Hlavní obřady začínají promluvou ve velké mešitě. Následuje cesta k hoře Arafátu, kde se znovu setkali Adam s Evou po vyhnání z ráje. Zde se poutníci v poledne začnou modlit k Bohu. Jedná se o takzvané rituální stání, které má symbolizovat pokoru před tváří Alláha. Tato modlitba trvá až do soumraku, kdy poutníci Arafát opouští a vydávají se k Muzdalifě, okolo které sbírají kamínky, jež posléze použijí k ukamenování Satana v Miná.

Následující den se poutníci odeberou do údolí Miná, kde se modlí a rozjímají. V Miná je most Džamarat, který vede ke třem kamenným pilířům, jež mají zosobňovat Satana. Poutníci je pak kamenují kamínky, které nasbírali po cestě. Most byl postaven roku 1963 a postupně byl přestavován do více úrovní. V dnešní době má již pět pater. Kamenování Satana je rozvrženo do tří dní.

Desátý den Poutě je svátek obětování, dle tradice je obětovávána ovce – podle Ibrahímovy oběti syna. Zde celá pouť vrcholí. Poslední moment pouti je návrat do Mekky, kde poutníci znovu navštíví Velkou mešitu a opět sedmkrát obejdou Ka'bu.

Pouť do Mekky
Zdroj: ČTK/AP/Mosa'ab Elshamy

Nejtragičtější pouť se odehrála v roce 1990, kdy v návalu lidí zahynulo 1426 věřících

  • 1994 – v tlačenici zahynulo 270 lidí
  • 1997 – požár v údolí Miná – zemřelo 340 poutníků
  • 1998 – dav ušlapal na 180 lidí
  • 2004 – přes 200 mrtvých

Historie poutě sahá v legendární podobě až k počátkům světa

Mekku nechal vystavět již Adam, kterého považují muslimové nejen za prvního člověka, ale také za prvního proroka. Po potopě světa nechal stavbu obnovit Ibrahím. Zásadní úpravy stavby samotné byly provedeny za života proroka Mohammada, ke kterému se vztahují určité legendy. Stavba byla několikrát poničena, dokonce posvátný černý kámen byl na jistou dobu zcizen a poškozen. V průběhu historie také došlo k zásadním úpravám okolí, které vedly k tomu, že areál Velké mešity v Mekkce je největší mešitou a jedinou svatyní.