Exfavorit republikánů Walker vzdal boj o Bílý dům, nepřímo varoval před Trumpem

Zatímco hvězda miliardáře Donalda Trumpa po prvních televizních debatách stoupá, republikánští kandidáti na prezidenta postupně odpadávají. Klání o Bílý dům vzdal i republikánský favorit Scott Walker – guvernér Wisconsinu. Podle nedávného průzkumu CNN měl Walker podporu méně než půl procenta voličů v republikánských primárkách.

Sedmačtyřicetiletý Walker ještě na počátku letošního roku v průzkumech mezi republikány vedl, po prvních televizních debatách je ale vše jinak. „Nyní se domnívám, že jsem povolán dát příklad, abych pomohl očistit terén v tomto klání a aby se pozitivní a konzervativní poselství mohlo dostat až na vrchol. Proto okamžitě ukončuji svou kandidaturu,“ prohlásil politik.

Podle některých expertů byla Walkerovou slabinou zahraniční politika. Kritizován byl například za výrok, že bitva s odboráři ho připravila na boj s militantními skupinami, jako je Islámský stát. Právě zahraniční politiku a národní bezpečnost přitom mnozí republikáni vnímají jako klíčová témata prezidentských voleb v roce 2016.

Scott Walker
Zdroj: Dominick Reuter/Reuters

Walker nyní vybídl další z patnácti zbývajících republikánských kandidátů, aby se zamysleli nad svým odstoupením z klání. Zúžením počtu uchazečů by poskytli voličům „pozitivní konzervativní alternativu vůči aktuálnímu favoritovi, což je zásadně důležité pro budoucnost strany a ještě důležitější pro budoucnost naší země“.

Walker tak Trumpa nepřímo označil za hrozbu. „Je smutné, že debaty republikánů se netočí okolo optimistické vize Ameriky, ale přemístily se na území osobních útoků,“ konstatoval guvernér.

Donald Trump
Zdroj: Brian Snyder/Reuters

Podle analytiků miliardář těží z rozdrobenosti voličů mezi hodně politicky zkušených kandidátů, Trumpův úspěch je založen spíše na vyvolávání kontroverzí, urážení soupeřů a šokujících prohlášeních – bez jasného programu.

Kandidátům docházejí peníze

Z klání již 11. září odstoupil bývalý guvernér Texasu Rick Perry. Odobně jako Walker varoval před Trumpem, aniž by miliardářovo jméno vyslovil. „Lidi přestávají být kandidáty na prezidenta nikoliv proto, že by už neměli nápady, ale protože už nemají peníze,“ poznamenal Terry Sullivan, který řídí kampaň republikánského kandidáta Marka Rubia.