ČT: Přerozdělování uprchlíků bude zřejmě dobrovolné

Horizont ČT24: Povinné uprchlické kvóty nejspíš padnou (zdroj: ČT24)

Podle informací České televize doznal návrh Evropské komise pro přerozdělení uprchlíků značných změn. Kvóty by už neměly být povinné, jak dosud EK požadovala, a 120 tisíc uprchlíků by mělo být v rámci zemí Unie rozděleno na dobrovolné bázi. O obrysech dohody jednali v Bruselu den před očekávanou schůzkou ministrů vnitra velvyslanci členských zemí EU.

Přípravná jednání před setkáním ministrů vnitra probíhala v Bruselu celé pondělí a budou pokračovat i v úterý ráno. Podle informací, které ČT z těchto setkání získala, bude upuštěno od povinných kvót a přerozdělování uprchlíků se bude odehrávat na dobrovolném základu –tak, jak to dosud požadovala Česká republika a další země východní Evropy.

Bohumil Vostal informuje o posunu v jednání o uprchlické krizi
Zdroj: ČT24

„Neměl by už platit vzorec, na jehož základě se mělo přerozdělovat 120 tisíc běženců do dalších členských států EU. Česká televize to má potvrzené z vysoce postaveného zdroje v Evropské komisi. Také se mluví o tom, že by už neměly platit povinné uprchlické kvóty a vše by mělo být na dobrovolném základě, jak si to přála Česká republika. Zatím to vypadá, že se budou přerozdělovat běženci pouze z Itálie a Řecka, a nikoliv z Maďarska, odkud se mělo přerozdělit 54 tisíc lidí. Maďaři si ale něco takového nepřejí, takže teď se zřejmě hledá, odkud by se uprchlíci mohli přebírat,“ nastínil výsledky dosavadních bruselských jednání zpravodaj ČT Bohumil Vostal. Na Česko by mělo připadnout kolem 370 lidí z Itálie a přes 1200 běženců z Řecka.

„Vše pro nalezení kompromisu“

Kvůli uprchlické krizi jednali v pondělí v Praze i ministři zahraničí států visegrádské skupiny (Česka, Slovenska, Polska a Maďarska), Lucemburska a Lotyšska. Visegrádské země s povinným přerozdělením 120 tisíc uprchlíků nesouhlasí. Naopak jej až dosud prosazovala Evropská komise s podporou Německa a dalších západoevropských zemí. Praha nově argumentovala analýzou, podle které jsou povinné kvóty zřejmě nezákonné.

Mezi odpůrci povinných kvót je i Polsko, jehož premiérka Ewa Kopaczová řekla, že země přijme jen „symbolický počet“ migrantů. Svůj nesouhlas s povinným přerozdělováním vyjádřila i litevská prezidentka Dalia Grybauskaitéová.

Šéf lucemburské diplomacie Jean Asselborn, jehož země nyní předsedá Evropské unii, po pražské schůzce prohlásil, že Lucembursko udělá vše pro to, aby ministři vnitra našli v úterý kompromis. Připustil, že rozdíly v názorech na povinné kvóty trvají.

Den po úterní schůzce ministrů vnitra se bude tématu migrace věnovat také narychlo svolaný unijní summit, kde se mají řešit hlavně dopady současné uprchlické krize a hledat možnosti, jak ji vyřešit.