Svědectví odpadlíků se množí: Radikálové z IS se nechovají jako muslimové, vraždí je

O zvěrstvech páchaných radikály z Islámského státu (IS) se nebojí mluvit stále víc odpadlíků. Výzkumníci z londýnské King's College jich našli celkem 58 – dvě třetiny z nich poskytly rozhovor v tomto roce. Dezertérům hrozí odplata ze strany radikálů i vězení za to, co mnozí z nich spáchali. Většina z nich se proto ukrývá, píše v nové zprávě Mezinárodní centrum pro studium radikalizace (ICSR).

Podle ICSR řady této teroristické skupiny opustily stovky členů a další se na to chystají. Desítkám bývalých radikálů se zřejmě podařilo utéct přes Turecko, jiní ale byli zadrženi a zabiti.

Vědci se snažili utřídit body, v nichž se jednotlivé příběhy shodují. Většina dezertérů kupříkladu poukazovala na brutální zacházení s muslimy a celkově „nemuslimské chování“ členů IS. Podle přeběhlíků to nevypadá, že by prioritou IS bylo svrhnout syrského prezidenta Bašára Asada, který zastupuje menšinové alávity. Radikálové prý obecně sunnitům nijak nepomáhají.

Někteří odpadlíci přiznali, že očekávali život v luxusu, žádných automobilů a podobných věcí se ale nedočkali.

Islámský stát
Zdroj: ČT24

„Brutalita IS děsí všechny“

Dva bojovníci prohlásili, že se dali na útěk poté, co zjistili, že z nich mají být sebevražední atentátníci. „Brutalita IS děsí všechny,“ sdělil BBC jeden z ex-radikálů. „Cokoliv, co je v rozporu s jejich vírou, je zakázáno. Každý, kdo uznává něco, co odmítají, je odpadlík a musí být zabit,“ podotkl.

„Spousta nově příchozích je nadšená z toho, co vidí na internetu… Ale nejsou to jen vojenské přehlídky, nejsou to samá vítězství,“ řekl CBS jeden z rekrutů ze Západu.

Islámský stát
Zdroj: ČT24

Svědectví odpadlíků by podle expertů mohlo pomoci odradit možné nové členy IS. „Odpadlíci poskytují jedinečný vhled do života v IS,“ píše se ve zprávě. „Ale jejich příběhy mohou být použity také jako potenciálně účinný nástroj v boji proti němu. Samotná existence odpadlíků otřásá obrazem jednoty a odhodlání, který se snaží zprostředkovat,“ dodávají odborníci.

Ti uznávají, že řada bývalých radikálů mohla spáchat nejrůznější zločiny a říkají to, co si myslí, že je uchrání od vězení. Podle expertů jsou ale výpovědi tak konzistentní, že lze svědectví považovat za platná.