Budapešť stvrdila nasazení armády při ochraně hranic

Maďarsko tváří v tvář návalu migrantů ještě více zpřísňuje opatření. Parlament schválil zákon, který umožňuje zapojení vojska do ochrany státních hranic před masovým přívalem migrantů. Právě z Chorvatska překročila maďarské hranice od pátku většina z téměř 19 tisíc nových migrantů. Hladký vstup přímo ze Srbska jim komplikuje plot, který nechala Budapešť vybudovat k začátku září. Hodlá ho navíc prodloužit i podél linie s Chorvatskem.

Premiér znovu obhajoval rozhodný postup svého kabinetu proti přívalu migrantů mířících z Blízkého východu, Asie a Afriky přes Balkán a Maďarsko do západní Evropy, především do Německa a Rakouska. Maďarsko podle něj bojuje na dvou frontách - chrání své hranice a zároveň musí bojovat i proti "krátkozrakým evropským politikům".

Během víkendu zaznamenala maďarská policie 18 757 případů překročení hranice, jež považuje za nelegální. Dalších více než tisíc migrantů dorazilo do Maďarska ještě v noci na dnešek, a to především po mostu přes řeku Drávu u chorvatsko-maďarského hraničního přechodu Terezino Polje-Barcs.

Přes Chorvatsko začali migranti putující po balkánské stezce do západní Evropy cestovat poté, co Budapešť dočasně uzavřela hraniční přechod se Srbskem Rözske-Horgoš. V neděli jej však opět otevřela. Hladký přechod zelené hranice ale i nadále komplikuje nově vystavěný plot. Budapešť nyní chystá bariéru s žiletkovým drátem na dalším úseku hranice s
Chorvatskem, konkrétně v župě Zala. Maďarsko-chorvatská hranice je v této lokalitě dlouhá 42 kilometrů, přičemž 24 kilometrů tvoří přirozenou hraniční bariéru řeka Mura.

Uprchlíci
Zdroj: ČTK/AP

Budapešť rovněž varovala uprchlíky žijící v současnosti v táborech na Blízkém východě, aby se nepokoušeli vstoupit do Maďarska nelegálně, neboť se prý jedná o trestný čin, za nějž hrozí vězení. Varování se dnes objevilo v celostránkovém inzerátu v jednom z nejčtenějších libanonských deníků An Nahár. S podobným plánem před několika dny přišlo také Dánsko.

Právnička: Plot může být symbol, nikoliv nástroj k odehnání

Právě na Maďarsko se snesla mezinárodní kritika za stavbu plotu na hranici se Srbskem a jeho plánované prodloužení podél linie s Rumunskem a Chorvatskem. Podle Věry Honuskové z Právnické katedry UK by takové opatření podle práva nemělo sloužit primárně jako nástroj k odehnání uprchlíků. Hraniční plot lze prý využít jako pomůcku proto, aby proud uprchlíků nepřecházel hranice svévolně, ale přes určená kontrolní místa.

„Vůči uprchlíkům máme nějaké povinnosti už v okamžiku, kdy jsou na hranici. Není možné vidět zeď na hranici jako místo, na které uprchlík narazí a půjde pryč. To je právně nesmyslné," říká expertka na mezinárodní právo.

Zeď či plot mohou být nějakým symbolem, který vysíláme a který může přeneseně znamenat: Nechceme vás tu... Jenom si promysleme, jestli to je opravdu to, co jako demokraticky vyspělá země chceme."
Věra Honusková
Katedra mezinárodního práva, PF UK

Honusková dodává, že v případě uprchlíků je svévolné překračování hranic posuzováno méně přísně než v jiných případech. „V mezinárodní úmluvě jsou principy pro to, aby osoba, která přichází nelegálně na území, nebyla za nelegální vstup stíhaná. Počítá se však s tím, že například ihned po překročení požádá o právní ochranu a že přichází z přímého nebezpečí," uvedla.

Tvrdý postup vůči migrantům přináší maďarské vládní straně Fidesz premiéra Viktora Orbána podporu voličů. Pravicová strana by podle průzkumu společnosti Ipsos nyní získala v případných parlamentních volbách 41 procent hlasů, o tři procentní body více než v červnu.