Financial Times: Unie se vzdá kvót, státy o přijetí běženců rozhodnou samy

Aktuální návrh dohody pro úterní jednání unijních ministrů vnitra nepočítá se zavedením sporných běženeckých kvót. Ve svém bruselském blogu to tvrdí britský list Financial Times (FT). Počet přijatých migrantů by si podle návrhu rozhodly jednotlivé státy samy.

Plán chystaný pro úterní jednání ministrů vnitra údajně nezmiňuje žádné počty migrantů a podle FT tak představuje vstřícný krok směrem k Česku, Slovensku, Polsku a pobaltským státům, které se proti kvótám ostře staví od počátku.

Nadále ovšem počítá s rozdělením 120 tisíc běženců, kteří se momentálně nacházejí v přetížených státech jižní části EU (Itálii, Řecku a Maďarsku) a které chtěl do zbylých zemí Unie pomocí kvót přesunout předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker.

Deník uvádí, že Lucembursko se jako předsednická země Unie pokouší za každou cenu co nejdříve zprostředkovat sjednání dohody, která má být klíčem k řešení současné zoufalé situace. Tomu nasvědčuje i plánovaná pondělní účast šéfa lucemburské diplomacie na setkání ministrů zahraničí Visegrádské čtyřky.

Pokud aktuální návrh skutečně projde, bude podle Financial Times pro Evropskou komisi složitější hledat dlouhodobé řešení situace kolem uprchlíků. Pro očekávané další vlny se totiž budou muset evropské země na dalším přerozdělování shodnout znovu; západoevropské země ovšem prý nyní nechtějí kvóty prosazovat silou, aby se vyvarovaly negativní reakci východního křídla.