Průzkum preferencí: Republikánům vévodí Trump, po něm bývalá šéfka HP

Po středeční debatě republikánských kandidátů na prezidenta miliardář Donald Trump ztratil část voličské podpory, stále však výrazně vede. Vyplývá to z dnes zveřejněného výzkumu televize CNN, podle něhož si nejvíce polepšila jediná žena a někdejší šéfka Hewlett-Packard Carly Fiorinaová.

Fiorinaová získala podporu 15 procent voličů, čímž se zařadila na druhé místo mezi celkem 17 kandidáty. V předchozí anketě téže stanice ji podpořila tři procenta lidí. „Je to zjevně velmi důležitá chvíle, protože teď už více lidí ví, kdo jsem,“ řekla televizi Fox News žena, kterou řada komentátorů označila za vítězku zmíněné debaty.

Trump, jehož skóre kleslo ze 32 na 24 procent, byl naopak analytiky po debatě označen za příliš defenzivního diskutéra, který působil unaveným dojmem. On sám prý podobný pocit neměl a výsledek průzkumu jej překvapil.

Jeb Bush dál klesá žebříčkem

Na třetím místě žebříčku je o procento za Fiorinaovou bývalý neurochirurg Ben Carson, který si v posledních týdnech udržuje stabilní podporu voličů. Aktuální průzkum je vůbec první sondáží poměřující republikánské kandidáty, v níž první tři místa patří nepolitikům.

Až na čtvrté pozici je první muž se zkušenostmi z Kongresu, floridský senátor Marco Rubio s 11 procenty. O dvě procenta méně získal bývalý guvernér téhož státu Jeb Bush. Příbuzný dvou posledních republikánských prezidentů, který byl po oznámení své kandidatury označován za možná hlavního favorita primárek, tak pokračuje v pomalém sestupu žebříčkem.

Nástupce stávajícího demokratického prezidenta Baracka Obamy si Američané zvolí ve volbách v listopadu 2016.

Vydáno pod