V Ciudad de Méxiko se nacvičovala reakce na ničivé zemětřesení

Obyvatelé mexické metropole si v sobotu připomněli 30. výročí ničivého zemětřesení, které si vyžádalo tisíce lidských obětí. Tamní úřady při této příležitosti uspořádaly cvičení, do kterého se zapojilo šest milionů lidí. Připravovali se na možnost opětovných otřesů půdy o stejné síle.

Lidé z Mexico City byli svoláni do akce zvukem sirény a varovným hlášením. „Počítali jsme s hypotetickým zemětřesením o síle 8,1 stupně jižně od města El Papayo. V hlavním městě Mexico City měly otřesy trvat 60 sekund. 8200 reproduktorů oznamovalo zemětřesení. Tyto amplióny v metropoli zůstanou jako součást případného varovného systému," uvedl tajemník civilní ochrany Mexico City Fausto Lugo.

„Odhadujeme, že se do cvičení zapojilo šest milionů osob z více než 16 tisíc budov," řekl na tiskové konferenci starosta Mexika Miguel Ángel Mancera.

Zemětřesení 19. září 1985 zničilo v mexické metropoli obrovské množství budov. Vláda uvedla, že o život přišlo 6 tisíc lidí, některé nevládní organizace ale hovoří až o 20 tisících.

Uctění památky obětí zemětřesení v Mexico City v roce 1985
Zdroj: Tomas Bravo/Reuters

Aby ztráty na životech nebyly v případě opakování otřesů tak vysoké, existuje v Mexiku systém, který aktivuje stovka senzorů. Rozhlasové vysílání je přerušeno a nahrazeno varovným hlášením, které šíří pouliční megafony. Uvnitř budov se rozezní alarmy. Další varování přichází prostřednictvím aplikací na chytrých telefonech.

Mexickými opatřeními se chtějí inspirovat i američtí experti při vývoji obdobného systému pro západní pobřeží Spojených států.

Vydáno pod