Puč v Burkině Faso připravil o život deset lidí

Při násilí, které provázelo puč v západoafrickém státě Burkina Faso, přišlo od čtvrtka o život deset lidí a přes sto osob bylo zraněno. Oznámily to státní zdravotnické instituce. Na místě vyjednávají prostředníci ze Senegalu a Beninu.

Puč provedla ve čtvrtek elitní bezpečnostní jednotka, která podporuje někdejšího prezidenta Blaise Compaorého. Den před tím zajala prezidenta Michela Kafandoa, předsedu vlády Isaaca Zidau a několik ministrů. V zajetí momentálně zůstává jen Zida.

Všichni zadržení byli členy prozatímního kabinetu, který řídil stát od loňských nepokojů a odstoupení Compaorého. Zemi vládl od roku 1987 a úřad si chtěl zajistit na další období.

Prozatímní vláda na letošního 11. října připravila parlamentní a prezidentské volby, avšak přijala také zákon, který z kandidatury vyloučil Compaorého a jeho příznivce. Cílem kabinetu bylo také rozpustit elitní jednotku generála Gilberta Diendérého – spojence nežádoucího prezidenta. Právě Diendéré v těchto dnech stanul v čele národní rady pro demokracii, která vzešla z vojenského puče.

Prezidenti Senegalu a Beninu přijeli vyjednávat

Do Burkiny Faso přijeli v pátek jednat prezidenti Senegalu a Beninu Macky Sall a Yayi Boni. Sall dnes prohlásil, že aktéři krize v Burkině Faso nejsou ochotni vést spolu dialog. Diendéré se už v pátek sešel s některými zahraničními zástupci, avšak dočasné vedení země, které bylo svrženo, trvá na tom, že se junta musí vzdát moci.

"Jsou zde prostředníci, kteří nám mají pomoci najít kompromis, ale o některých věcech se vyjednávat nedá," řekl člen rozpuštěného parlamentu Jean Hobert Bazie.

Zdravotnické zdroje v hlavním městě oznámily, že při násilnostech zemřelo deset osob včetně čtrnáctiletého dítěte. Většina z více než sta zraněných byla postřelena. V ulicích metropole Ouagadougou se objevují zátarasy, protože pučisté chtějí zabránit dalším protestům. Předseda přechodného parlamentu Cherif Sy přitom vyzval národ, aby se zmobilizoval stejně jako loni, když Compaorého svrhl.