Corbynovi nevěří ani příznivci labouristů, pětina z nich chce volit konzervativce

Téměř tři čtvrtiny Britů nevidí v novém vůdci labouristů Jeremym Corbynovi budoucího premiéra. Nízké preference veterána britské levice, který stanul v čele strany minulou sobotu, ukázal průzkum, jehož výsledky zveřejnil list The Independent.

Jen 28 procent dotázaných odpovědělo kladně na otázku "Zdá se vám být Jeremy Corbyn vhodným jako příští předseda vlády?" Zbytek účastníků ankety šestašedesátiletému levicovému radikálovi šance nedává.

Z průzkumu vyplynulo, že pětina voličů, kteří v květnových volbách dali hlas labouristům, bude v příštích parlamentních volbách volit spíš konzervativce. Víc než třetina dřívějších labouristických voličů uvedla, že tato strana už jejich hlas nedostane.

  • Má Jeremy Corbyn šanci zvítězit ve volbách?

Corbynova šance: Skotsko

Průzkum nicméně ukázal, že Corbynův program zaměřený proti rozpočtovým škrtům posílil pozice labouristů ve Skotsku, kde straně v květnu vzala voliče separatistická Skotská národní strana (SNP). Zhruba 36 procent dotázaných v průzkumu uvedlo, že bude-li Corbyn vést labouristy, odevzdají mu hlas, přestože v květnových volbách hlasovali pro SNP.

Jeremy Corbyn
Zdroj: Stefan Wermuth/Reuters
  • Už od 80. let je poslancem za labouristy, ale nikdy nezastával důležitou funkci v exekutivě. Svou pozici při volbě však dokázal obrátit. V průběhu kampaně přitahoval stále více stoupenců a průzkumy mu připisovaly mezi čtyřmi kandidáty prvenství. Zvítězil jasně již v prvním kole hlasování, když mu hlas dalo 59,9 procenta hlasujících.
  • Britská média připisují jeho úspěch zejména neokázalému stylu a přímočarému vyjadřování, které přitahovalo zejména mladší voliče. Podle odpůrců i ve vlastní straně povede labouristy kvůli svým vyhraněným názorům k další volební porážce.
  • Zděšeni vyhlídkou, že se do čela labouristů dostane zastánce tvrdé linie, byli dopředu i Tony Blair a Gordon Brown, britští expremiéři, kteří vzešli z labouristických řad. Corbyn je totiž označován za krajně levicového obdivovatele marxistické ideologie. Podle agentury Reuters chce labouristy vrátit k jejich socialistickým kořenům. Jeden z členů stínového kabinetu už kvůli volbě rezignoval.
  • Ostré kritiky i z vlastních řad se Corbyn dočkal již po prvním týdnu v čele labouristů. Na 75. výročí Bitvy o Británii v Katedrále svatého Pavla se nepřidal k ostatním účastníkům piety, kteří zpěvem britské národní hymny God Save the Queen vzdali čest civilním obětem i zesnulým vojákům Royal Air Force (RAF). Corbyn mlčel. Patří totiž k oponentům monarchistického zřízení.
Vydáno pod