USA jsou ochotny konzultovat s Ruskem akce v Sýrii

Spojené státy jsou otevřeny taktickým diskusím s Moskvou o válce v Sýrii, aby se vyhnuly případným nedorozuměním vyvolaným zvýšenou ruskou vojenskou přítomností v regionu. Reagují tak na prohlášení prezidenta Vladimira Putina, že Moskva hodlá i nadále vojensky podporovat syrský režim v boji s terorismem. USA vojenskou aktivitu Moskvy kritizují s tím, že jen zkomplikuje boj spojenecké koalice proti Islámskému státu.

Mluvčí prezidenta Baracka Obamy prohlásil, že USA „zůstávají otevřené taktickým a praktickým diskusím“ s Moskvou. Agentura Reuters s odvoláním na zdroje z Pentagonu poznamenala, že podobná jednání mohou být nezbytná, aby se obě strany vyhnuly případným nedorozuměním vyvolaným zvýšenou ruskou vojenskou přítomností v regionu.

Mluvčí ruského ministerstva zahraničí řekla, že smyslem ruské vojenské pomoci Damašku je boj proti terorismu, zachování Sýrie jako státu a prevence „naprosté regionální katastrofy“. Moskva je podle ní připravena podělit se s USA „náležitými cestami“ o informace o pomoci syrským jednotkám.

Snímky zachycují vznikající ruskou základnu

Rusko v poslední době vyslalo do Sýrie těžkou výzbroj a armádní experty a podle zahraničních agentur připravuje leteckou základnu v severosyrské Latákíji, která je baštou prezidenta Bašára Asada.

Satelitní snímky vznikající základny zveřejnilo americké analytické středisko Stratfor. V oblasti, kde ještě nedávno byla pouze pláň, nově vyrostly přistávací dráhy, heliporty, sklady a kontrolní věže. Snímky rovněž na místě zachytily nákladní letadlo Antonov, vrtulníky Mi-17 a Mi-24, tanky T-90 a obrněná vozidla.

Zástupce náčelníka generálního štábu Nikolaj Bogdanovskij přitom před několika dny řekl, že Moskva vytvoření letecké základny nevylučuje, i když konkrétní plány zatím nemá. Rusko má v Sýrii už letitou námořní základnu v přístavu Tartus, kterou dosud využívalo spíš jako servisní a logistické centrum.

Podle zpráv ruského tisku ale od začátku srpna dodávky ruské výzbroje a vojenského materiálu do Sýrie stouply. Rusko do Sýrie poslalo tanky, radary a moderní protiletadlový raketový systém.

Ruští vojáci se nasazení v Sýrii brání

Ruský server Gazeta napsal, že výzbroj směřuje do Sýrie z černomořského přístavu Novorossijsk. Vojáci odjíždějící na Blízký východ se prý o cíli své mise dozvídají až na poslední chvíli, mnozí z nich s tím prý nesouhlasí. Jiní mají za to, že odjedou podpořit východoukrajinské separatisty v Donbasu. Na odesílání ruských vojáků do Sýrie si prý stěžují jejich rodiny, padlo údajně několik žalob, které ale vojenská prokuratura odmítla.

Pentagon nyní odhaduje počet ruských vojáků v Sýrii na pět set. „Chceme se vyhnout nedorozuměním. Chceme vyloučit problémy,“ řekl mluvčí Pentagonu Peter Cook.

Podle Reuters je nejasné, jakou formu by měly americko-ruské konzultace o Sýrii mít a kdy by se mohly uskutečnit. Moskva i Washington označují Islámský stát za nebezpečného nepřítele. Zatímco ale USA považují prezidenta Asada za jeden z důvodů eskalace násilí, Moskva neustává v jeho podpoře.