Analytik o předvolebním Řecku: Pro věřitele jsou hlavní čísla, ne osudy lidí

Ať už se v neděli dostane v Řecku k moci opět levicová Syriza, nebo konzervativní Nová demokracie, je jasné, že na prorůstová opatření prostor moc nebude. „Pro věřitele jsou důležitější čísla než osudy lidí,“ konstatoval v rozhovoru pro ČT24 analytik a místopředseda Česko-řecké obchodní komory Stathis Amoutzas s tím, že v Evropě nyní převažují neokonzervativní postoje. Syriza by tak neměla šanci.

V neděli se dá očekávat dramatický souboj mezi Syrizou expremiéra Alexise Tsiprase a konzervativní Novou demokracií. Podle posledních průzkumů mají obě partaje podporu asi 31,5 procenta lidí. Průzkumy už ale v tomto roce dvakrát selhaly, připomněl Amoutzas. Nejprve to bylo v lednu, když se konaly minulé předčasné parlamentní volby, podruhé pak v případě referenda o podmínkách nové dohody Řecka s věřiteli.

„Předpokládám, že Syriza opět vyhraje, protože lidé si pamatují, kdo je kdo,“ myslí si Amoutzas. Zároveň připouští, že levicová strana řadu lidí zklamala. „Otázkou je, jestli kvůli tomu, že hlavní proud v Evropě je neokonzervativní, nebo jestli sama zklamala. Každopádně neměli šanci,“ domnívá se analytik.

Analytik: Volby v Řecku nic nezmění (zdroj: ČT24)

Předčasné volby podle něj nic nevyřeší. „I přes podepsané memorandum jsou některé kapitoly stále otevřené – například v sociální, důchodové oblasti. Je tu ale strašně malá možnost dělat jinou politiku,“ podotkl Amoutzas s tím, že prostor pro nějaká prorůstová opatření zde není, jelikož věřitelé preferují čísla – ne osudy lidí. Řecké ekonomice ale pomáhají turisté, kteří i přes krizi na tuto oblíbenou destinaci nezanevřeli.

Když nefunguje bankovní systém, těžko můžete rozvíjet nově obchod. Chce to čas a úsilí – podnikatelská sféra nespí.
Stathis Amoutzas
místopředseda Česko-řecké obchodní komory

Do parlamentu se zřejmě opět dostanou i neonacisté

V parlamentu by měli kromě Syrizy a Nové demokracie usednout ještě neonacisté ze Zlatého úsvitu, kteří budou patrně opět třetí nejsilnější stranou, komunisté, liberálové ze strany Potami (Řeka), socialisté a nově i centristé.

obrázek
Zdroj: ČT24

Populističtí Nezávislí Řekové, kteří byli koaličním partnerem Tsiprase, se do zákonodárného sboru možná vůbec nedostanou. Naopak nově vzniklá Levicová jednota, která se kvůli odmítavému postoji k dohodě s eurozónou odštěpila od formace Syriza, by do parlamentu mohla proniknout a překonat tříprocentní hranici volitelnosti.

V Řecku nyní vládne úřednický kabinet premiérky Vasiliki Thanosové. Tsipras podal se svou vládou demisi 20. srpna, předtím ještě vyjednal podmínky nového záchranného programu s mezinárodními věřiteli. Po tomto kroku se rozhodl pro předčasné volby, protože prý vyčerpal svůj mandát z předčasných voleb, které se konaly letos v lednu.