Speciální ženská jednotka je klenotem jordánské armády

Na 130 členek má v současné době speciální jednotka jordánské armády složená výhradně z žen. Trénuje na protiteroristické operace, ale i na otevřenou válku. Vznikla v roce 2006 po teroristických útocích v ammánských hotelech. Malá jednotka amazonek je dnes přísně hlídaným šperkem mezi 14 000 příslušníky jordánských speciálních sil.

„Armáda potřebuje mít ženy schopné nasazení v jakýchkoliv situacích,“ říká velitelka ženské speciální jednotky Aríž Haddadínová, s níž na letecké základně Krále Abdalláha II. hovořil zpravodaj ČT Jakub Szántó.

Mladé ženy vycvičené pro skutečný boj jsou v konzervativní monarchii novinkou. Vysoce prestižní práce v jordánské armádě jich přitom láká stále víc. Tváří v tvář rostoucímu násilí v Orientu je čím dál tím víc žen ochotných překročit tabu tradiční muslimské výchovy. Jordánské amazonky se postavily vedle dnes už proslulých kurdských bojovnic nebo íránských a izraelských vojaček.

Jordánské amazonky už za sebou mají první nasazení ve válečné zóně (zdroj: ČT24)

„Asi nejtěžší byl úvodní výcvik, který trval čtyři měsíce. Přechod z civilu do uniformy byl opravdu těžký,“ vzpomíná jedna ze členek speciální jednotky Islám Mwadždeová.

Ženy poprvé vstoupily do jordánské armády v 50. letech. Od 60. let dělaly armádní zdravotní sestry, dnes některé procházejí dvouletým tréninkem speciálních jednotek. Amazonky už za sebou mají i první nasazení ve válečné zóně: Několik desítek se jich podílelo na mírové misi v afghánském Lógaru, kde se potkaly i s českými kolegyněmi.