V Berlíně zastřelili islamistu poté, co pobodal policistku

Berlínská policie zastřelila islámského radikála, který předtím ve čtvrti Spandau napadl a vážně pobodal policistku. Muž byl pod dohledem německých bezpečnostních úřadů a byl hlavním strůjcem nezdařeného atentátu na někdejšího iráckého premiéra Ajáda Alávího během jeho berlínské návštěvy v roce 2004.

Policistka se svým kolegou přijela jako první k zásahu proti muži, který v ulici Heerstraße v berlínské čtvrti Spandau ohrožoval chodce nožem. Policistku bodl do břicha. Druhý z policistů na něj následně několikrát vystřelil, v jednom případě kulka útočníkovým tělem proletěla a 44letou policistku zranila. S vážným zraněním skončila v nemocnici. Její stav je stabilizovaný.

Podle policie byl útočníkem 41letý irácký radikál Rafík Y., který si odseděl osm let a měl nařízeno nosit elektronický náramek pro kontrolu pohybu. Sledovacího zařízení se ale ráno zbavil. Zatím se neví, zda zamýšlel provést teroristický čin. V Německu žije od roku 1996. Z vězení byl propuštěn počátkem roku 2013. Jeho repatriace do Iráku nebyla ze zákona možná, protože by mu tam hrozil trest smrti.

Vydáno pod