Podkopnutý syrský uprchlík bude ve Španělsku trénovat fotbalisty

Syrský uprchlík, kterému při útěku před policisty podrazila nohy maďarská kameramanka, získal v Evropě šanci na nový život. Fotbalový trenér, který v Sýrii ztratil práci kvůli odporu k režimu Bašára Asada, získal novou práci v Madridu.

Podražení nohou prchajícímu Syřanovi nakonec pomohlo. Díky masivnímu zájmu médií vyšlo najevo, že anonymní běženec je Usáma Mohsín, syrský fotbalový trenér. Všimli si ho kolegové ve Španělsku a postarali se o jeho příjezd do země.

obrázek
Zdroj: ČT24

„Miluju Vás, miluju Madrid. Miluju Španělsko, celé Španělsko. Děkuji ti za všechno,“ říkal dojatý muž po příjezdu do Madridu.

Mohsín se postavil Asadově režimu

Před válkou vedl jeden z týmů první syrské ligy. Před čtyřmi lety se přidal k protestům proti režimu diktátora Bašára Asada, který ho zadržel a mučil. Nakonec ze Sýrie utekl a přes Turecko putoval do Evropy.

„Je trenér ze Sýrie, my pracujeme ve stejném oboru ve Španělsku. Je tedy jasné, že jsme mu pomohli,“ vysvětluje prezident školy pro fotbalové trenéry Miguel Galan.

Arabsky mluvícího běžence vítali v Madridu jako hvězdu. Chtějí ho naučit španělsky a zaměstnat v trenérské škole. „Teď si ze všeho nejvíce přeji opět být se svou rodinou. Doufám, že se s nimi tady co nejdříve shledám,“ přeje si Mohsín.

Jeho žena a další dvě děti jsou ještě v Turecku. Do Španělska, kde Mohsín dostal byt, by mohli dorazit zhruba do týdne.

Usáma Mohsín se stane ve Španělsku trenérem (zdroj: ČT24)