U českých hranic už bydlí stovky uprchlíků

V bavorských městech těsně u českých hranic už bydlí stovky uprchlíků. Starostové se v krizové situaci rozhodli pomoci běžencům sami. Místní úřady jim zajišťují bydlení a pomáhají s vyřízením formalit.

130 lidí našlo azyl například v Arzbergu, kde žije přibližně 5000 stálých obyvatel. Od obchodů ani ordinace lékaře je žádný ostnatý drát nedělí, po městě se mohou pohybovat bez omezení. Mimořádná opatření radnice přijímat nemusela. Policisté zde slouží v obvyklém počtu. Jen sociální pracovnice musí zvládnout více práce.

V ubytovně příhraničního městečka se z bezpečnostních důvodů nesmí fotografovat ani natáčet. Česká televize ale s jednou z emigrantek natočila rozhovor.

Stovky běženců našly útočiště v Bavorsku (zdroj: ČT24)

Raya Baracad před osmi měsíci utekla před násilím a válkou ze Sýrie. Cesta za svobodu ji přišla na 13 tisíc eur. „Je to hodně obtížné. Není to snadné a je to hodně těžké pro děti,“ popsala své první dojmy. 

Arzberg je jedním ze sedmi měst v česko-bavorském příhraničí, které se do programu pomoci uprchlíkům přihlásilo dobrovolně. „Myslím, že tady se musí pomoct. Je to morální povinnost. To se nedá ignorovat,“ konstatoval starosta Stefan Göcking (SPD).