Středeční mimořádný summit EU o uprchlících se ponese v duchu povinných kvót

Lídři zemí EU se kvůli uprchlické vlně mimořádně sejdou ve středu 23. září. Na Twitteru to oznámil předseda jednání šéfů států a vlád zemí Unie Donald Tusk. Mimořádný summit žádala třeba německá kancléřka Angela Merkelová nebo slovenský premiér Robert Fico. Řešit se budou hlavně povinné kvóty na přerozdělení běženců, ale také uzavírání evropských hranic, dramatický vývoj v Maďarsku či změny postoje Berlína ke krizi.

Evropská komise chce prosadit, aby si členské státy přerozdělily 120 tisíc migrantů, kteří jsou nyní v Itálii, Řecku a Maďarsku. Kvóty prosazuje kupříkladu Vídeň, Berlín a nově i Paříž, naopak Česká republika či Slovensko se staví dlouhodobě proti a chtějí, aby o nich rozhodl summit EU, tedy premiéři a prezidenti zemí EU.

Rakouský kancléř Werner Faymann vidí řešení krize v zavedení nových a lepších imigračních zákonů. „Musíme se z této situace poučit a zavést nové zákony. Musíme umět přijmout pravdu a uvědomit si, že bez lepších pravidel tuto situaci nezvládneme,“ konstatoval Faymann.

Merkelová volá po návratu k duchu Evropy

Podobný názor zastává i Německo, které je současnou krizí zasažené nejvíce. Jen za posledních osmačtyřicet hodin dorazilo do země přes 15 tisíc migrantů. „Tento problém může vyřešit Evropa jedině společně, nemůže za něj nést odpovědnost jen trojice zemí. Proto jsme se shodli na nutnosti svolat na příští týden mimořádný summit EU. Také si myslím, že se musíme vrátit k duchu Evropy. Existuje jen velmi malá naděje, že bychom toho dosáhli skrze výhrůžky,“ míní Merkelová.

Den před summitem se kvůli uprchlické krizi uskuteční mimořádná schůzka ministrů vnitra zemí EU. V ministerské radě se hlasuje kvalifikovanou většinou, je tam tedy možné přehlasovat skupinu zemí, která příslušný krok odmítá. V případě summitu naopak mají členské země právo návrh vetovat.

Uprchlíci
Zdroj: Reuters/Dado Ruvic

Na hranicích EU zaznamenáno přes 500 tisíc běženců

Podle evropské agentury Frontex bylo za prvních osm měsíců letošního roku na vnějších hranicích EU zaznamenáno přes půl milionu uprchlíků, což je skoro dvakrát více než za celý loňský rok, kdy jich bylo 280 tisíc.

V pěti po sobě následujících měsících příliv uprchlíků lámal rekordy – při posledním v srpnu překročilo hranice EU 156 tisíc osob. Velké počty lidí nyní prochází takzvanou balkánskou cestou, tedy z Řecka přes Makedonii a Srbsko k maďarským hranicím, kde jim ale tamní úřady brání pokračovat dál, většinou do Německa.