Falešné pasy: Jak za 20 tisíc udělat z nizozemského premiéra Syřana?

Do jaké míry lze věřit pasům, jimiž se prokazují syrští běženci? Jeden nizozemský novinář to schválně vyzkoušel. Za necelých 40 hodin a v přepočtu 20 tisíc korun držel v ruce čerstvý dokument na jméno Málik Ramadán, jako pasová fotografie mu posloužil snímek nizozemského premiéra Marka Rutteho.

„Potřebujete k tomu akorát telefon na jednoho z mnoha padělatelů a 825 dolarů,“ píše žurnalista Harald Doornbos v článku pro Nieuwe Revu. Pak si ještě musel vybrat nějaké jméno a poslat fotku. Při volbě fiktivního jména zvolil stejné iniciály, jaké má nizozemský ministerský předseda. Přes WhatsApp pak ještě padělatel pro poslední kontrolu pošle snímek už hotového cestovního pasu – a to je všechno, upozorňuje na jednoduchost celého procesu Doornbos.

Evropská agentura Frontex už počátkem měsíce varovala, že se v Turecku obchoduje s falešnými syrskými pasy. Migranti si je pořizují, protože vědí, že s nimi snáze získají v Evropě azyl, říká šéf Frontexu Fabrice Leggeri. Němečtí celníci nedávno zabavili balíček, v němž byly pravé i falešné syrské pasy.

Jedinou komplikací pro lidi z jiných oblastí je jazyk. I když hovoří arabsky, prozradí je zpravidla „nesyrský“ přízvuk.

Syrská vláda začala vydávat pasy občanům, kteří uprchli před boji. Na cestovní doklady v jordánském hlavním městě Ammánu se čeká měsíc až šest týdnů. Podle zaměstnanců syrské ambasády se doklady vydávají od dubna a každý měsíc je dostane až 10 000 Syřanů. Většina z nich chce odjet do Turecka a odtud do Evropy. Damašek za vydání pasu požaduje v přepočtu asi 10 000 korun a mnozí Syřané kvůli tomu prodávají rodinné šperky nebo se zadlužují.

V reakci na příliv uprchlíků do Evropské unie zahájilo Nizozemsko tento týden policejní kontroly na svých hranicích. Tamní přijímací střediska se zaplňují s obrovskou rychlostí a očekává se, že jejich kapacita bude zcela využita ještě v tomto měsíci. Asi 3000 žadatelů o azyl vstoupilo na nizozemské území jen v minulém týdnu – bylo to dvakrát více než v týdnu předchozím.