Asadova armáda začala používat ruské zbraně a nemůže si je vynachválit

Syrská armáda začala používat nové letecké i pozemní zbraně, které jí dodalo Rusko. „Byly nám doručeny nové zbraně, nové typy zbraní a syrská armáda se cvičí v jejich užívání. Některé z nich už použila. Jsou velmi účinné a velmi přesné, cíle zasahují s velkou přesností,“ citovala armádní zdroj agentura Reuters.

Ruské zbrojní dodávky do Sýrie znepokojují USA a také Izrael. V pondělí jede kvůli tomu na pracovní návštěvu do Moskvy izraelský premiér Benjamin Netanjahu, jehož přijme prezident Vladimir Putin.

Rusko do Sýrie poslalo tanky, radary a moderní protiletecký raketový systém. Ruští vojáci jsou na základně u Latákíje a v Izraeli se spekuluje, že tam čekají na přílet ruských stíhaček. Netanjahu chce prý přímo od Putina slyšet, jaké jsou úkoly ruských vojáků, kolik zbraní celkem dorazí a na jak dlouho. Izrael hodlá zabránit nechtěnému střetu svého letectva s ruským a vyjádřil také znepokojení nad zásilkami výkonných raketových systémů, jež se mohou dostat do rukou skupin bojujících proti Izraeli.

Podle izraelských analytiků se situace pro Asadovu armádu v Sýrii zkomplikovala a bez spojenců by byla neudržitelná. Režim prezidenta Bašára Asada prý spoléhá na Rusko, Írán a libanonský Hizballáh. Íránci údajně pomáhají zajistit Damašek, Hizballáh západní syrskou hranici s Libanonem a Rusko oblast Latákíje, která je útočištěm vládnoucích alávitů.

Podle ruského ministerstva zahraničí je smyslem ruské vojenské pomoci Damašku boj proti terorismu, zachování Sýrie jako státu a prevence „naprosté regionální katastrofy“. Moskva je prý připravena podělit se s USA „náležitými cestami“ o informace o pomoci syrským jednotkám.

Z Aleppa přišla ve čtvrtek zpráva o útoku, při němž vojsko použilo barelovou bombu a zabilo 11 civilistů. Barelové bomby, tedy sudy naplněné trinitrotoluenem (TNT), naftou a kusy oceli, dokážou zničit rozsáhlejší oblast než běžné silné výbušniny. Kvůli nízké přesnosti jsou však velkým nebezpečím pro civilisty.

Podle syrských aktivistů zaútočilo syrské letectvo nezvykle intenzivně na radikály z Islámského státu (IS) ve městě Rakka, kde má IS hlavní stan, ale na něž útočí pravidelně také letadla mezinárodní koalice. Při 12 náletech údajně zahynulo mnoho radikálů. Syrské oficiální sdělovací prostředky o náletech neinformovaly.