Europarlament podpořil kvóty. Zastáncům dal větší „páku“ proti rebelům

Evropský parlament velkou většinou hlasů podpořil dřívější návrh Evropské komise na přerozdělení 120 tisíc žadatelů o azyl z Řecka a Itálie. Pro podporu plánu zvedlo ruku 370 z 550 přítomných zákonodárců, proti bylo jen 134. Státy ze střední Evropy, včetně Česka, ale odmítají povinné kvóty na takovéto přerozdělení. Kvůli uprchlické krizi by se už v příštím týdnu mohl konat celounijní summit.

Zástupce Lucemburska, nynější předsednické země Unie, ministr zahraničí Jean Asselborn uvedl, že návrh na přerozdělení dozná změnu. Maďarsko totiž podle něj oznámilo, že nemá zájem být jednou z trojice zemí, odkud měli být uprchlíci přemísťováni. Po této úpravě by tedy měl být krok výrazem pomoci jen Řecku a Itálii.

Ministři vnitra budou znovu jednat v úterý. Hlavním sporným tématem opět bude Českem a dalšími zeměmi visegrádské skupiny odmítaný návrh na krizové přerozdělení celkem 120 tisíc Syřanů, Iráčanů a Eritrejců z Řecka, Itálie a Maďarska. V ministerské radě se hlasuje kvalifikovanou většinou, je tam tedy možné přehlasovat skupinu zemí, která příslušný krok odmítá.

Lucemburský ministr v debatě tuto možnost nepřímo připustil. V pondělí hlasování podle něj možné nebylo - chybělo totiž vyjádření europarlamentu. Po čtvrtečním hlasování už podle něj tato překážka padne. "Doufám, že hlasovat nebude nutné. Uděláme, co budeme moci, abychom dosáhli konsenzuálního rozhodnutí," prohlásil Asselborn.

Odmítavý postoj Česka ke kvótám hojně kritizují německá média. Podle nich ukazují země jako Česko a Slovensko nedostatek solidarity a společné evropské odpovědnosti. "V Maďarsku, v Česku, na Slovensku a v Polsku je obrovský odpor vůči běžencům. Většina lidí tam je proti přijímání uprchlíků, panuje tam strach z cizinců," uvedla v komentáři televize n-tv.

Média však varují před snahami vynutit si od středoevropských zemí souhlas s rozdělením běženců v Evropské unii, jak se o to pokusil například německý ministr vnitra Thomas de Maiziére svým výrokem o krácení peněz z unijních fondů. "Pocit zodpovědnosti se nedá vynutit pokutami. A vlády ve střední Evropě, které jsou pod tlakem populistů, nepřistoupí na nic, co by vypadalo jako porážka," upozornily Süddeutsche Zeitung.

Migranti překračují rakousko-německou hranici ve Freilassingu
Zdroj: Dominic Ebenbichler/Reuters

Na příští týden, podle diplomatů ale zřejmě nejdříve na středu, by pak mohl šéf summitů Unie Donald Tusk svolat mimořádné setkání prezidentů a premiérů osmadvacítky k migrační krizi.

Summit žádal například slovenský premiér Robert Fico, který kvóty dlouhodobě odmítá. Prezident Andrej Kiska ale během čtvrtka naopak uvedl, že země chce uprchlíkům ukázat vlídnou tvář. „V diskusi u nás doma o tom, co se děje v Evropě, mi chybí základní rozměr, a to, zda jsme, nebo nejsme ochotni dobrovolně a iniciativně podat pomocnou ruku, pomoci rodinám, zda jsme schopni poskytnout ubytování, vzdělání,“ uvedl Kiska a dodal, že z tématu migrace by se necelý půlrok před parlamentními volbami na Slovensku nemělo dělat předvolební politické téma.