Chile postihlo silné zemětřesení, varování před tsunami zrušeno

Chilské úřady vyhlásily v oblastech postižených zemětřesením „zónu katastrofy“, což jim umožní rychleji pomoct postiženým přírodním neštěstím. Otřesy o síle 8,3 stupně Richterovy škály si vyžádaly nejméně osm mrtvých, další lidé se pohřešují a milion jich úřady evakuovaly. Tuzemské ministerstvo zahraničí potvrdilo, že Češi v oblasti jsou v pořádku.

Otřesy udeřily ve středu večer místního času zhruba 300 kilometrů severně od hlavního města. V důsledku otřesů se v Santiago de Chile začaly kývat budovy a lidé v panice utíkali na ulici. Kvůli hrozbě tsunami úřady nařídily evakuovat asi milion lidí z pobřežních oblastí.

Někde vlny dosáhly výšky přes čtyři metry. Maria Angelica Leivová z Navidadu na pobřeží Chile popisovala agentuře Reuters, jak uprchla z domova. „Bylo to hrozné. Utekli jsme z domu se svými vnoučaty a teď jsme na kopci a doufáme, že tomu bude brzo konec. Je tma, doufáme, že moře nedosáhlo na náš dům,“ uvedla žena.

Podíval jsem se a voda už se sem valila, nebyla to běžná vlna. Bylo něco jako příliv s obrovskou sílou.
Turista Alfonso

„Situaci na pobřeží monitorujeme různými způsoby, v oblasti už působí armáda. Na místě jsou taky letadla a vrtulníky, které nám umožní zmapovat rozsah škod,“ konstatovala chilská prezidentka Michelle Bacheletová. „Podle zpráv, které máme k dispozici, zatím není nutné vyhlásit stav pohotovosti. Situaci ale nadále monitorujeme. Vyhlášení zóny katastrofy nám umožní rychleji doručit pomoc postiženým rodinám,“ dodala.

Zemětřesení v Chile
Zdroj: ČTK/EFE/RAUL ZAMORA

Tsunami hrozila pobřeží Chile, Peru, americké Havaji, pobřeží Kalifornie, ale i Francouzské Polynésii či Novému Zélandu. „V tuto chvíli radíme lidem, aby se nepohybovali na plážích,“ prohlásil člen pobřežní stráže v Los Angeles.

Úřady varování zrušily po více než osmi hodinách. „Odhad pacifického centra pro ochranu před vlnami tsunami není nijak pesimistický. Třeba na Havaji by měly mít do tří metrů. To by neměl být problém, pokud turisté a obyvatelé Havaje vezmou v potaz varování, že nemají chodit k moři,“ poznamenal předtím seismolog Aleš Špičák.

Podle starosty města Illapel, které se nachází poblíž epicentra zemětřesení, se tamní lidé ocitli zcela bez elektřiny a pitné vody. „Máme strach, ve městě zavládla panika,“ dodal starosta Denis Cortés. Agentura Reuters s odvoláním na svědky napsala, že otřesy byly cítit až v argentinském Buenos Aires, které leží na východním pobřeží jihoamerického kontinentu.

Zhruba po dvaceti minutách od hlavního zemětřesení přišly podle americké geologické služby ještě čtyři následné otřesy o síle až 6,4 stupně.

Chile patří k zemím s velkou zkušeností se zemětřesením

V žebříčku zemí, které jsou nejohroženější zemětřesením, se Chile nalézá na jedné z předních pozic, uvedl geolog Zdeněk Kukal. „Spolupracuje s americkou geologickou službou. Podél pobřeží mají takzvané tsunamometry, které indikují nebezpečí pohybu dna,“ konstatoval geolog.

Tamní seismologové předávají informace – zejména o možném zrychlení půdy – stavařům. „Stavba se pak musí zkonstruovat tak, aby byla tato zrychlení schopná ustát,“ podotkl Špičák.

Právě v Chile bylo zaznamenáno dosud nejsilnější zemětřesení. V roce 1960 mělo sílu 9,5 stupně a zemřelo tehdy přes pět tisíc lidí. V roce 2010 zemi zasáhly otřesy o síle 8,8 stupně. Následná vlna tsunami způsobila ve středním a jižním Chile rozsáhlé škody a zabila přes 500 lidí.