Když bude nejhůř, může Německo pro ubytování migrantů zabavovat soukromé domy

Německá města a obce mohou v případě nutnosti nuceně ubytovat běžence v soukromých nemovitostech. Dočasné zabavení budovy, které dovolují německé zákony, je sice považováno za krajní možnost, ale města jako Dortmund, Gelsenkirchen či Tübingen již dala na vědomí, že se tohoto scénáře v případě nouze nezříkají.

Německo letos podle nejnovějších odhadů očekává příchod až milionu žadatelů o azyl. Běžence si na základě hospodářského výkonu a počtu obyvatel rozdělují jednotlivé spolkové země, které ale opakovaně hlásí, že nemají dostatečné ubytovací kapacity.

„Konfiskace je stále jen krajním řešením, nevíme o žádném případu, kdy by soukromá nemovitost byla opravdu zabavena,“ říká Sebastian Schmitz z berlínské právní společnosti CMS Hasche Sigle. Dodává ale, že během vyjednávání o využití dlouhodobě prázdné kancelářské budovy poblíž mnichovského veletržního areálu údajně úřady možnost zabavení naznačily. Čtyřpodlažní budova už od minulého týdne slouží jako ubytovna pro běžence, majitel za to dostává tržní nájemné běžné pro kancelářské prostory.

Jak upřesňuje zpravodajská stanice n-tv, nucené ubytování ve velkých budovách zatím v Německu nebylo obvyklou praxí. V Olpe v Severním Porýní –Vestfálsku sice už byla minulý únor zabavena budova pro ubytování uprchlíků, šlo ale především o urychlení celého procesu, protože se tou dobou už jednalo o jejím prodeji. Příležitostně dochází pouze k případům, kdy se do prázdných bytů nastěhují bezdomovci, pokud ve veřejných zařízeních není dostatek ubytovacích kapacit – především v zimním období.