Mezi Palestinci a Izraelci se schyluje k dalšímu konfliktu, obává se OSN

Organizace spojených národů upozornila, že střety mezi izraelskými policisty a Palestinci na Chrámové hoře by mohly vyvolat další vlnu násilností na Blízkém východě. V úterý bylo při izraelském zásahu proti mladíkům házejícím kamení po nemuslimských návštěvnících Chrámové hory zraněno několik Palestinců. Násilné střety propukly v neděli a úterý je prvním klidnějším dnem.

Jeruzalémská Chrámová hora je jedním z míst, kde se naplno projevuje napětí mezi Palestinou a Izraelem. Na místě dřívějšího židovského chrámu stojí dnes dvě mešity - obyvatelé židovského státu sem přijít smějí, modlit se už ne.

Větší přítomnost židů během svátků je vždy příčinou nového napětí, jelikož Palestinci se bojí, že vláda změní dosavadní pravidla a povolí židovským věřícím, aby se zde modlili. Stejný problém se objevil i během právě skončených novoročních oslav, kdy skupiny palestinských mladíků začaly po nemuslimských návštěvnících házet kameny.

Blízký východ čelí už nyní obrovské vlně teroru a extremismu a tyto vážné provokace by mohly rozdmýchat další násilí i daleko za hradbami jeruzalémského Starého města.
Nikolaj Mladenov
koordinátor OSN pro Blízký východ

Izraelská policie oznámila po zásahu, při kterém použila slzný plyn a gumové projektily, přes dvacítku zraněných Palestinců. Náboženský dav obvinila z toho, že historickou mešitu Al-Aksá proměnil v bitevní pole.

Palestinci naopak vidí chybu na druhé straně a mluví o policejním útoku. Zástupce radikální organizace Hamas prohlásil, že postup Izraele se rovná vyhlášení války. Vyzval svět, aby Izrael přinutil akce ukončit, než se situace vymkne kontrole. Izrael ale odmítl nařčení, že se snaží situaci vyhrotit. Pořádkové síly prý jen chrání nemuslimy a odstraňují barikády, které měly zabránit židovským věřícím dostat se na horu.

Izrael uvažuje o zvýšení trestů za vrhání kamení a také pokutování rodičů nezletilých Palestinců, kteří se bitek často účastní. Ministryně spravedlnosti Ajelet Šakedová prohlásila, že „každý, u koho se najde kámen nebo zápalná bomba, bude považován za ozbrojeného“. 

Izraelská policie na střeše mešity Al-Aksá
Zdroj: Reuters/Baz Ratner

Střety v Jeruzalémě budí ve světě obavy

Na incidenty reagovalo Jordánsko, Turecko, USA i Saúdská Arábie. Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan požádal OSN, aby zasáhla proti izraelskému narušování posvátnosti mešity Al-Aksá. Ministr zahraničí Saúdské Arábie Ádil Džubajr prohlásil, že „sionistický nepřítel se snaží obsadit" mešitu. Jordánský král Abdalláh II., jehož země má hlavní slovo ve správě posvátných muslimských míst ve východním Jeruzalémě, řekl, že situace ohrožuje vztahy Jordánska a Izraele.

Podle OSN je v tuto chvíli nezbytné, aby politici a náboženští lídři zajistili úctu obou stran k historickým památkám. „Chceme, aby mezinárodní komunita vyslala hlasitou a jasnou zprávu, že tato agrese proti posvátným místům Jeruzaléma nemůže být tolerována. Je zavrženíhodná a měla by okamžitě přestat,“ říká stálý pozorovatel OSN v Palestině Riyad H. Mansour.

Chrámová hora, pro muslimy Posvátný okrsek, se rozprostírá na ploše 144 000 metrů čtverečních ve Starém městě ve východním Jeruzalémě. Kromě mešity Al-Aksá je zde také mešita zvaná Skalní dóm. Po Mekce a Medíně je to třetí nejvýznamnější místo islámu.

Izraelská policie použila proti Palestincům slzný plyn (zdroj: ČT24)
Vydáno pod