Facebook chystá tlačítko k vyjádření empatie a nelibosti

Zakladatel Facebooku Mark Zuckerberg po letech dohadů oznámil, že se uživatelé nejslavnější sociální sítě dočkají tlačítka s negativním významem – pomocí „dislike“ (nelíbí se mi) budou moct projevit soucit, soustrast a nelibost. Dosud měli možnost příspěvky pouze „lajkovat". Píše o tom server BBC News.

Už od roku 2009, kdy lidé mohli začít dávat najevo, že se jim něco líbí, volala řada z nich po tom, aby také mohli mít možnost vyjádřit negativní emoce.

„Lidé žádali tlačítko ‚dislike' řadu let, pravděpodobně jich byly stovky. A nyní je zvláštní den, kdy mohu oznámit, že na tom děláme a blížíme se k fázi testování,“ uvedl Zuckerberg.

Avizuje, že nové tlačítko nemá být prostý mechanismus palce otočeného k zemi. Jeho vývojáři hledají způsob, jak „dát lidem víc možností než pouhý lajk“ ve chvíli, kdy chtějí vyjádřit svou empatii nebo smutek – a příčí se jim klikat na ikonu „líbí se mi“. Příkladem mohou být zprávy o úmrtí, tragédiích a katastrofách.

Facebook je největší sociální sítí na světě

Zuckerberg firmu založil v roce 2004 se svými dvěma spolužáky z Harvardu. Nedávno se na Facebook poprvé přihlásila za jeden den více než miliarda lidí - jeden ze sedmi obyvatel planety se připojil na sociální síť, aby se spojil se svými přáteli a rodinou.

obrázek
Zdroj: ČT24

Facebook má téměř 1,5 miliardy uživatelů, kteří se přihlásí na sociální síť nejméně jedenkrát měsíčně. Hranici jedné miliardy měsíčních uživatelů Facebook překročil v říjnu 2012. Většina lidí, kteří se připojují na Facebook, žije mimo území USA a Kanady.