Stovky švédských hospod nečepují Staropramen, v pivu prý byla čistidla

Pivovar Carlsberg zastavil čepování Staropramenu celkem v 680 švédských restauracích poté, co dva lidé po ochutnání piva začali krvácet z úst. Informovala o tom veřejnoprávní Švédská televize (SvT). Ve dvou sudech prý byla nalezena čistidla. Staropramen uvedl, že jde o ojedinělý případ, v Česku podle něj nic takového nehrozí.

Carlsberg se podílí na dovozu české značky do severní Evropy. Zastavený prodej se týká celkem 4624 třicetilitrových sudů, které byly dovezeny do Švédska z pivovaru v Praze. Podle švédské televize se v něm našly čisticí prostředky o vysoké koncentraci. Pití prý nevypadalo ani nechutnalo jako pivo.

Podle Staropramenu Carlsberg inicioval okamžité stažení sudového piva Staropramen, konkrétně šarže stočené 31. srpna 2015. Ke švédským zprávám o chemikálii v pivu a zdravotních potížích lidí kolem distribuce se ale podnik nevyjádřil.

„Kontaktováni byli všichni zákazníci, ke kterým se tato šarže mohla dostat. Nemáme žádné potvrzené zprávy o tom, že by bylo poškozeno zdraví některého ze spotřebitelů. Stažení produktu ve Švédsku je preventivní zdravotní a bezpečnostní opatření, které souvisí s potencionální kontaminací velmi malého množství sudového piva. Jsme přesvědčeni, že se jedná o ojedinělý případ a že se to netýká žádné další šarže piva Staropramen. Staropramenu prodávaného v Česku se tento případ netýká,“ uvedl v prohlášení pivovar.

Dvěma lidem se po požití piva udělaly puchýře

Večerník Aftonbladet uvedl, že bylo závadné pivo objeveno v nejmenovaném městě v západním Švédsku. Podle SvT měli restauratér a jeden ze zaměstnanců pivo ochutnat, načež se oběma udělaly v ústech puchýře, které následně začaly krvácet.

Mluvčí Carlsbergu Henric Byström prohlásil, že naštěstí nikdo nevypil piva moc a muži nebudou mít žádné trvalé následky. „Pečlivě prověřujeme jak český pivovar, tak i sudy dodané do Švédska, ale jiné případy zatím nebyly zjištěny,“ sdělil SvT.

Veškerý prodej byl podle něj z preventivních důvodů zastaven až do vyšetření případu. Podle Byströmova vyjádření pro agenturu AFP se jedná výhradně o sudy prodané barům a restauracím, a nikoli o lahvové pivo.

Vydáno pod