Lavina v Alpách zabila tři Čechy a čtyři Němce, potvrdily úřady

Tři Čechy a čtyři Němce zabila lavina v horské oblasti Pelvoux ve francouzských Alpách. Původní informace tamních médií potvrdily francouzské úřady. Německé národnosti je také žena, která jako jediná z osmičlenné skupiny vyvázla s těžkým zraněním nohy. Předchozí zprávy médií uváděly, že jde o Polku.

Neštěstí se podle francouzského regionálního listu Le Dauphiné Libéré stalo kolem poledne v horské oblasti Pelvoux pod vrcholem hory Dôme de Neige des Ecrins měřící 4015 metrů. Náhlá lavina byla široká 250 metrů a vysoká asi metr, uvedl šéf záchranářů Nicolas Colombani. Na osmičlennou skupinu se tak podle něj ve výšce asi 3900 metrů hrnulo ohromné množství sněhu.

Asi třicetiletá žena byla s vážným poraněním nohy v oblasti stehenní kosti hospitalizována ve městě Briancon. Mrtvé tvořili převážně čtyřicátníci. Podle prefekta departementu Hautes-Alpes (Horní Alpy) Pierra Besnarda záchranná akce skončila a těla obětí byla převezena k další identifikaci do nedalekého města Briancon.

Podle záchranářů místo hojně navštěvují amatérští alpinisté, jelikož trasa k vrcholu je snadno přístupná. Meteorologická služba nevarovala v oblasti ani před nepřízní počasí. Dopoledne jen slabě sněžilo, jinak byly podmínky pro výstup přijatelné.

Události: Mrtví Češi pod francouzskou lavinou (zdroj: ČT24)

Jde o jedno z nejhorších letošních neštěstí ve francouzských Alpách. 25. ledna zahynulo v oblasti Queyras šest osob. Další tři lidé pak přišli o život opět v okolí Ecrins 1. dubna.

  • 2. května 2009 - Lavina zavalila skupinu alpinistů přibližně 500 metrů pod vrcholem hory Schalfkogel v Ötztalských Alpách. Sněhová masa zavalila pět Čechů a jednoho Slováka zřejmě chvíli poté, co se ve výši zhruba 3000 metrů kvůli špatné viditelnosti rozhodli k návratu.
  • 22. března 2010 - Pod lavinou ve Velké Fatře na severu Slovenska zahynuli dva čeští turisté. Lavina zasáhla ještě třetí českou lyžařku, ta ale vyvázla sama.
  • 2. dubna 2010 - Dva čeští turisté stržení lavinou zahynuli v italských Alpách. Sněhová masa, která zasáhla Čechy, se uvolnila ve výšce skoro 2800 metrů u vesničky Solda (německy Sulden) v oblasti Horní Adiže.