I vojačky mají mít právo kojit na veřejnosti - nikoliv v tanku

Rozruch na sociálních sítích vyvolala fotografie deseti kojících vojaček z Fort Bliss v texaském El Pasu. Snímek byl pořízen fotografkou a bývalou armádní pilotkou Tarou Rubyovou, která chtěla touto cestou podpořit ženy kojící na veřejnosti – zvláště ženy sloužící v armádě. Během své vojenské služby v letech 1997–2001 byla totiž rovněž matkou a podle svých slov si nemohla vybírat, kde bude své dítě kojit.

Tara připomněla příběhy ostatních matek v armádě, které byly nucené kojit třeba i v tanku nebo v obrněném voze. Snímek pořídila poté, co Fort Bliss otevřel novou kojicí místnost pro sloužící matky. „Kojení z nich nedělá horší vojačky. Jsem přesvědčená o tom, že naopak lepší. (…) Můžete být zároveň dobrou matkou a dobrou vojačkou. Nemusíte si mezi těmito dvěma možnostmi vybírat,“ konstatuje Tara a poznamenává, že hnutí za kojení v armádě je svým způsobem unikátní, protože v aktivní službě je jen 14,5 procenta žen.

Kojení na veřejnosti se stále ještě setkává s kritikou - ve světě reálném i virtuálním. Ještě více to komplikuje nástroj, který používá Facebook k ochraně uživatele. Sociální síť totiž filtruje takový obsah, který je v rozporu s jeho pravidly. Jedná se například o vulgární či drastické fotografie, často se ale stává, že jsou z nepochopitelných důvodů odstraňovány tzv. kojící fotky. Facebookový nástroj vyhodnotí fotografii jako vulgární a zablokuje ji, na což chtěla Tara upozornit.

Snímek kojících žen v uniformách zmizel nedlouho poté, co jej Tara postovala. Na svůj profil jej proto nahrála znovu – tentokrát už úspěšně. Facebook tvrdí, že vždy uživatelům dovoloval postování fotografií žen kojících své děti. Loni v červnu dokonce k podobným fotografiím uvedl, že za porušení pravidel nebude považovat ani případ, kdy budou při kojení vidět celá ňadra.

Tařin příspěvek si na Facebooku i Instagramu získal oblibu u více než 13 tisíců uživatelů a 10 tisíc ho dále na síti sdílelo. „Je to krásný způsob, jak ukázat, že jsou ženy oddané vlasti a rodině,“ napsal jeden z nich k Tařině iniciativě, jež je součástí kampaně za kojení na veřejnosti.

Vydáno pod