Světové zásoby ryb dramaticky klesají, nadějí je udržitelný rybolov

Udržitelný rybolov jako naděje pro ubývající zásoby ryb (zdroj: ČT24)

Ve světovém oceánu ubývá jedlých ryb. Třetina zásob je vyčerpaná, řadu lovišť necitlivě drancují ohromné rybářské lodě. Světový fond na ochranu přírody se snaží prosadit udržitelný rybolov - vlajkovou lodí takového úsilí se stalo skotské plavidlo Chris Andra. Ryby pomáhají hledat tepelné senzory.

Úlovek posádce nezajišťuje jen moderní technika, ale i to, že se její členové vydali cestou udržitelného rybolovu. Loviště zbytečně nevyčerpávají a nedorostlé kusy vracejí zpátky do moře. „Zásoby sleďů v Severním moři v téhle sezoně stouply o 10 až 20 procent. Chovali jsme se zodpovědně a dávali na to pozor," vysvětluje Willie Tait, kapitán rybářské lodi Chris Andra.

V jejich snahách jim pomáhají vědci z Fondu na ochranu zvířat. Ti spočítali, že světové zásoby ryb dramaticky klesají - hlavně kvůli rozšíření průmyslového rybolovu. Za poslední půlstoletí se produkce zvýšila až pětkrát. V 50. letech se ulovilo nebo vyprodukovalo na rybích farmách ročně 20 až 30 milionů tun ryb - teď je to 80 až 100 milionů.

Ryby pomáhají hledat tepelné senzory
Zdroj: ČT24
Vydáno pod