Australský premiér Abbott končí, vystřídá jej stranický rival

Australský premiér Tony Abbott ve vnitrostranickém hlasování neobhájil pozici lídra Liberální strany Austrálie. Poslanci vládní strany v narychlo svolaném hlasování podpořili bývalého předsedu Malcolma Turnbulla. Ten Abbotta vystřídá nejen ve funkci předsedy strany, ale i v té premiérské.

Abbott dlouhodobě čelil silné opozici uvnitř vlastní strany, která se v průzkumech veřejného mínění potýká s klesající popularitou. Naposledy poslanci o jeho setrvání na postu předsedy hlasovali v únoru, kdy jej podpořili poměrem 61 ku 39. Premiér poté požádal, aby mu zákonodárci dali šest měsíců na to, aby negativní trend klesající voličské podpory zvrátil.

Turnbull dnes vládní konzervativní poslance vyzval, aby hlasování o postech ve vedení strany zopakovali. „Premiér není schopen naši zemi ekonomicky řídit tak, jak to potřebuje,“ uvedl 60letý politik. Turnbull Liberální stranu Austrálie vedl v době, kdy byla v opozici, a z křesla jejího šéfa odešel v roce 2009. Tehdy ve volbách předsedy prohrál právě s Abbottem o jediný hlas.

Malcolm Turnbull převezme funkci premiéra Austrálie
Zdroj: Sean Davey/Reuters

„Tato země potřebuje silnou a stabilní vládu,“ uvedl k výzvě spolustraníků Abbott. „V rámci strany budeme dnes pozdě večer (odpoledne SELČ) hlasovat o pozici předsedy a místopředsedy. Budu kandidátem a očekávám, že zvítězím,“ dodal.

To se ale nakonec nestalo: poslanci totiž poměrem hlasů 54 ku 44 podpořili Turnbulla, který se stane už čtvrtým australským premiérem za poslední dva roky po Julii Gillardové, Kevinu Ruddovi a Abbottovi, který byl v úřadu od voleb v roce 2013. Parlamentní volby se v Austrálii budou konat příští rok.

Vydáno pod