Dámy v bílém chtěly mluvit s papežem, Kuba jich desítky zadržela

Kubánská policie zadržela při nedělním pochodu Havanou asi padesát lidí. Šlo hlavně o ženy z katolické opoziční skupiny Dámy v bílém. Protestující usilovali o setkání s papežem Františkem, který má do roky izolované země přiletět v sobotu.

Poutač v Havaně láká na návštěvu hlavy katolické církve nápisem „Milosrdenství mění svět a dělá ho méně chladným a spravedlivějším“. S Františkem se chtějí setkat i demonstrující ze sdružení Dámy v bílém – hnutí, které v roce 2005 od Evropského parlamentu obdrželo Sacharovovu cenu za svobodu myšlení.

Po nedělní mši v havanském kostele Santa Rita vyšlo asi 40 žen a deset mužů mimo povolenou trasu a střetli se se zhruba dvěma stovkami stoupenců vlády a s policií. Ta je násilím zastavila a odvezla autobusy a dodávkami na policejní stanici.

Představitelka disidentské skupiny Berta Solerová konstatovala, že ženy z jejího hnutí se chtějí účastnit Františkových mší. „Ráda bych s papežem mluvila o potřebě zastavit policejní násilí proti těm, kdo využívají svého práva na veřejné protesty,“ uvedla.

Doufáme, že papež nebude naslouchat jenom kubánskému režimu, ale také lidu, který čeká na vyslyšení. Dámy v bílém už před měsíci žádaly o audienci, třeba minutovou. Doteď jsme ale nedostali reakci.
Berta Solerová
zástupkyně Dam v bílém

Dámy v bílém tvoří hlavně příbuzní obhájců lidských práv a někdejších politických vězňů. Pravidelně pořádají pochody Havanou po nedělních bohoslužbách a kritizují tamní vedení církve i kubánského kardinála Ortegu za to, že se nezastává režimem pronásledovaných katolíků. „Doufáme v pevný závazek jeho Svátosti, že vyvine tlak na vedení země, aby došlo k snížení represí, propuštění politických vězňů a respektování lidských práv,“ podotkl jeden z protestujících Antonio Rodiles.

Kuba sice před sobotním příjezdem svatého otce sníží obsazenost věznic, páteční amnestie se ale dotkla jen vězňů, kteří byli odsouzeni za méně závažné trestné činy. Na svobodu se dostalo celkem 3522 lidí.

V Havaně zatkli desítky Dam v bílém (zdroj: ČT24)

Kubánské orgány vyhlásily amnestii v souvislosti s návštěvou nejvyššího představitele katolické církve už potřetí. V roce 2012 přijel papež Benedikt XVI. a 14 let před ním papež Jan Pavel II.

V rámci obnovení diplomatických vztahů se Spojenými státy Kuba nedávno propustila 53 politických vězňů, takže oficiálně už žádní političtí vězni na ostrově neexistují. Podle významné disidentské organizace – Kubánské komise pro lidská práva a národní usmíření (CCDHRN) – jich je ale stále asi šedesát.

Papež František
Zdroj: Tony Gentile/Reuters

Papež František bude na Kubě od 19. do 22. září. Spekuluje se, že má v plánu i schůzku s někdejším kubánským vůdcem Fidelem Castrem, pokud to Castrův zdravotní stav dovolí. Rozhodnutí tak zřejmě padne až na poslední chvíli. František, jenž sehrál důležitou roli při sbližování mezi Spojenými státy a Kubou, pak odcestuje do USA, kde se sejde mimo jiné s prezidentem Barackem Obamou.