Kalifornská zkáza: Shořely už stovky domovů, další tisíce v ohrožení

Na pět tisíc hasičů bojuje s rozsáhlými požáry v severní Kalifornii, které už zničily stovky domů. Oblast zachvátily už ve středu – téměř 23 tisíc lidí muselo opustit domovy. Nejvíce zasaženy jsou okresy Amador, Calaveras a Lake. Tamní guvernér v neděli rozšířil vyhlášení mimořádného stavu i na další oblasti.

Kvůli požáru v oblasti severně od turisticky navštěvovaného údolí Napa bylo podle kalifornských úřadů evakuováno 13 tisíc lidí, zatímco v druhé zasažené oblasti, vzdálené necelých 300 kilometrů odtud v pohoří Sierra Nevada, opustilo své obydlí na 10 tisíc obyvatel. Podle ředitele kalifornského úřadu pro krizové situace Marka Ghilarducciho byly v těchto oblastech zničeny stovky domů a potvrzena je smrt jednoho člověka.

Požár vypukl ve středu u bývalého zlatokopeckého města Jackson a poté se rychle rozšířil. Guvernér Kalifornie Jerry Brown vyhlásil začátkem víkendu v některých oblastech mimořádný stav a v neděli jej rozšířil na okresy Lake a Napa.

Požáry se šíří všemi směry a jsou nepředvídatelné. Během dvanácti hodin se rozšířily o 40 tisíc akrů.
Todd Durham
mluvčí požárního sboru

Obyvatelé Middletownu, kteří v neděli ráno prchali z města, museli uhýbat padajícímu elektrickému vedení a telefonním sloupům. Oheň zničil školu a celý blok obytných domů. Vedle již dříve evakuovaných obcí Cobb, Hidden Valley Lake či Harbin Springs opustili své domovy rovněž lidé z okresů Napa a Lake.

„Ztratil jsem svou firmu – všechno shořelo – můj obchod, můj dům, 28 let života,“ prohlásil Joe Thomas, který žije v blízkosti obce Mountain Ranch. „Musím začít znovu. Je to deprimující,“ dodal muž.

V Kalifornii v současné době zuří asi třináct požárů, s nimiž bojují tisíce hasičů. Čtyři z nich byli hospitalizováni s vážnými popáleninami poté, co byli vrtulníkem vysazeni v oblasti požáru. Jejich stav je ale podle úřadů stabilizovaný.

Naději dává místním obyvatelům předpověď počasí, která na úterý počítá s příchodem tlakové níže, která by měla přinést dešťové přeháňky. Trvalejší déšť, který by usnadnil práci hasičům, by pak mohl přijít ve středu.