Egyptské jednotky zabily skupinu turistů, spletly si je s islamisty

Egyptské bezpečnostní složky v neděli omylem zabily 12 lidí a dalších 10 zranily. V poušti na západě země střílely na konvoj aut se skupinou mexických turistů a jejich egyptských průvodců - spletly si je s džihádisty. Turisté se podle egyptského ministerstva vnitra pohybovali v nepovolené oblasti Wahat na Západní poušti, kde zrovna probíhala protiteroristická operace.

„Společné síly policie a armády při stíhání teroristických elementů v oázách Západní pouště večer nešťastnou náhodou zaútočilo na čtyři terénní automobily, které patřily skupině mexických turistů. Incident vedl k úmrtí 12 Mexičanů a Egypťanů a zranění deseti dalších, kteří byli přepraveni do nemocnice,“ uvedlo egyptské ministerstvo vnitra.

Nacházel se konvoj skutečně v zakázané zóně?

Podle ministerstva zasáhl vojenský vrtulník Apache celkem čtyři vozy, které se nacházely daleko od hlavní silnice. Mluvčí ministerstva cestovního ruchu tvrdí, že společnost přepravující turisty neměla povolení jet na safari a neinformovala o cestě příslušné orgány. Mluvčí upozornila, že ke všem cestám do Faráfry, která je v Bílé poušti a poblíž místa útoku, musejí dát nejprve povolení úřady. „Ti lidé tam neměli co dělat,“ sdělila listu Al-Ahrám.

Tragický omyl egyptských bezpečnostních složek (zdroj: ČT24)

Podle zdroje BBC, který prý mluvil s jedním průvodcem, ale společnost spolupracovala s úřady, a dokonce měla i policejní doprovod.

Amr Imam – příbuzný jednoho ze zabitých egyptských průvodců uvedl, že v konvoji jeli francouzsští a mexičtí turisté a osm průvodců. Zaparkovali prý SUV na hlavní silnici a šli si dát oběd zhruba půl kilometru do pouště, když přišel útok. Podle Imama citovaného Telegraphem tábořili v oblasti, která nebyla v zakázané zóně.

  • Proti komu armáda operaci v Západní poušti vedla, není jasné. „Odhaduji, že neklid v Západní poušti způsobují lidé, kteří přecházejí tam a zpět z Libye. Nyní je to neklidný stát, kde nefungují úřady. Mohlo jít o přerušení zásobovací cesty,“ domnívá se redaktor ČT Pavel Novotný.

Mexická diplomacie už potvrdila, že zemřeli nejméně dva mexičtí občané. Zástupci mexického konzulátu v Egyptě jsou v nemocnici na předměstí Káhiry, kde se chtějí přeživších ptát na okolnosti případu.

Mexický prezident Enrique Peňa Nieto o tragédii informoval na Twitteru. „Mexiko odsuzuje tyto incidenty proti našim občanům a požaduje od egyptské vlády důkladné vyšetření, co se stalo,“ napsal.

Na sociálních sítích lidé kritizují postup egyptských bezpečnostních složek. „Ve chvílích, jako je tato, se stydím, že jsem Egypťan. Nejhlubší soustrast všem rodinám mexických turistů, kteří se stali oběťmi egyptské policie,“ napsal na Twitteru jeden Egypťan.

Turistický konvoj v Egyptě
Zdroj: Amr Abdallah Dalsh/Reuters

Mexické ministerstvo zahraničí potvrdilo, že v incidentu zemřeli nejméně dva mexičtí občané. Dodalo, že zástupci mexického konzulátu v Egyptě jsou v nemocnici na předměstí Káhiry, kde se chtějí přeživších ptát na okolnosti případu. Podle mluvčí egyptské nemocnice mají dva ze zraněných Mexičanů rovněž americké občanství.

Západní poušť byla vždy pro turisty atraktivní. Podle redaktora ČT ale egyptská armáda v této oblasti v současné době operuje prakticky nezávisle na všech ostatních složkách státu. „Ona je v tuto chvíli stát,“ zdůraznil Novotný.

Je jasné, že šlo o tragický omyl. Egypt se dostal do situace, kdy tam vládnou uniformy – bezpečnostní složky mají vyšší pravomoci než kdy dřív. Nefunguje proto dobře komunikace mezi civilními úřady a armádou – turisté se toho mohli stát obětí.
Pavel Novotný
redaktor ČT
Redaktor ČT: Za smrt turistů možná mohla špatná koordinace armády a úřadů (zdroj: ČT24)

Cestovní ruch je pro egyptskou ekonomiku klíčový. Politický a hospodářský chaos ale návštěvníky v posledních letech odrazují. V roce 2014 navštívilo zemi 10 milionů turistů –o čtyři roky dřív to bylo o 5 milionů víc. Turisty lákají hlavně památky a letoviska u Rudého moře.

Západní poušť představuje jedno z útočišť islamistů, včetně egyptské větve organizace Islámský stát. Ta minulý měsíc zabila chorvatského rukojmího.

Boje na Sinaji
Zdroj: ČTK/AP/Uncredited

Egyptská vláda hodlá očistit Sinaj od islamistů

Útoků radikálů přibývá od pádu režimu islamistického prezidenta Mursího v polovině roku 2013. Na Sinajském poloostrově byly podle vlády zabity stovky policistů a vojáků. K atentátům dochází občas také v Káhiře.

Egyptský prezident v červenci slíbil zbavit Sinaj islamistů poté, co po střetech s bojovníky Islámského státu zemřelo 100 lidí. Vláda slíbila, že operace neskončí, dokud nebude poloostrov zbaven militantních skupin.