Kurdští atentátníci zabili dva turecké policisty

Dvojici policistů zabil a dalších pět zranil výbuch nálože, kterou kurdští vzbouřenci nastražili v autě u policejního stanoviště v jižním Turecku. Armáda při odvetné operaci dva rebely usmrtila.

K útoku se přihlásila Strana kurdských pracujících. Došlo k němu na kontrolním stanovišti v hornaté oblasti, kde často dochází ke střetům mezi armádou a právě kurdskými milicemi.

Útočníci uprchli do přilehlé hornaté oblasti v provincii Sirnak nedaleko hranic se Sýrií. Turecké bezpečnostní síly poté oblast ostřelovaly a vzbouřence pronásledovaly i pomocí útočných vrtulníků. Vojenská helikoptéra pak v odvetné palbě usmrtila dva kurdské bojovníky.

V červenci zkrachoval proces usilující o mírové řešení problémů kolem velké kurdské menšiny v Turecku. Vypuklo nové násilí, které je podle Reuters nejhorší za posledních asi 20 let. O život již přišlo více než 100 příslušníků tureckých bezpečnostních sil a stovky ozbrojenců radikální Strany kurdských pracujících.

Kurdové nicméně usilují o dosažení autonomie v rámci Turecka už od roku 1984 a za tu dobu si ozbrojený boj vyžádal zhruba 40 tisíc lidských životů. V roce 2012 začala mírová jednání s tureckým státem a až do začátku nynějších násilností konflikt prakticky ustal díky vyhlášenému příměří. Nové násilí se vystupňovalo poté, co turecká armáda začala útočit na pozice kurdské strany na severu Iráku.