V Londýně se sešlo až sto tisíc lidí na podporu migrantů

Desítky tisíc lidí vyjadřovaly v ulicích evropských metropolí solidaritu s uprchlíky a demonstrovaly za vstřícnější imigrační politiku. Demonstranti v Londýně, kterých dorazilo podle různých odhadů 90 až 100 tisíc, nesli transparenty s nápisy jako „uprchlíci, vítejte" nebo „život uprchlíků má svou cenu". V Kodani se podle AFP sešlo na manifestaci asi 30 tisíc lidí. Naopak velká demonstrace proti imigrantům se konala ve Varšavě.

Demonstranti v Londýně prošli mimo jiné po Downing Street, kde sídlí britský premiér. Pochod skončil projevy u parlamentu. Mezi řečníky byla řada britských politiků, mezi nimi šéf liberálních demokratů Tim Farron a čerstvě zvolený šéf labouristů Jeremy Corbyn, jemuž se podle listu The Guardian dostalo velkých ovací. Corbyn mimo jiné řekl, že je „šokován, až zděšen" tím, jak o uprchlících informují některá média, a vyzval Brity, aby otevřeli svá srdce „zoufalým lidem".

V Dánsku, které kvůli uprchlické krizi nedávno výrazně zpřísnilo svou azylovou politiku a které kvůli běžencům pozastavilo provoz vlaků z Německa, demonstrovalo v Kodani asi 30 tisíc lidí a podporu uprchlíkům vyjadřovali lidé i v dalších dánských městech. 

Podobné manifestace se konaly také ve Stockholmu, Dublinu, Vídni a v Nice. Motem všech akcí byl anglický slogan „Say it loud and say it clear: Refugees are welcome here!" (Řekni to nahlas a jasně: uprchlíci jsou tu vítáni).

Migranti se dočkali podpory i na fotbale

V německém Mnichově imigranty podpořili fotbalisté Bayernu, z nichž každý před zápasem na domácím hřišti přivedl na trávník jedno dítě běženců. Z tribun jim aplaudovalo 75 tisíc diváků, uvedla agentura AP.

Podporu běžencům vyjádřili i fanoušci londýnského Arsenalu, kteří před dnešním utkáním rozvinuli transparent s nápisem Uprchlíci vítáni. Arsenal rovněž věnuje z každého dnes prodaného lístku 1,50 libry (asi 55 korun) charitativní organizaci Save the Children, která dělá sbírku na pomoc uprchlíkům.    

Demonstrace proti imigrantům ve Varšavě
Zdroj: ČTK/PAP

Proti imigrantům naopak demonstrovaly tisíce lidí ve Varšavě, kteří nesli hesla jako „islám je smrt Evropy“, mávali polskými vlajkami a odpalovali rachejtle. Na demonstraci pořádané mimo jiné krajně pravicovými skupinami demonstranti podle fotografa agentury Reuters uštědřili ránu chodci tmavé pleti. O něco méně lidí naopak ve Varšavě manifestovalo na podporu běženců. Podobné manifestace na podporu přistěhovalců i proti nim se dnes konaly rovněž v Gdaňsku, Krakově, Poznani a Štětíně.

Stovky odpůrců imigrace i zastánců pomoci uprchlíkům se odpoledne zúčastnily dvou různých akcích také v Bratislavě.