Uprchlická vlna v Německu sílí, tisíce vojáků v pohotovosti

Německo o víkendu očekává příchod rekordních 40 tisíc uprchlíků. V pohotovosti jsou kvůli tomu čtyři tisíce vojáků. Do akce mají být vysláni „v případě nouze“. Listu Der Spiegel to sdělila německá ministryně obrany Ursula von der Leyenová.

Von der Leyenová uvedla, že uprchlíci budou ubytováni i ve vojenských kasárnách. Už nyní je k těmto účelům využíváno 27 budov bundeswehru.

Zatím nejde o nasazení toho typu, že by měla armáda obsadit hranice. Předpokládám, že by případně mohla vypomáhat policiím jednotlivých spolkových zemí, ale zřejmě by také šlo o nasazení při vytváření a stavění rychlých ubytovacích zařízení.
Martin Jonáš
zpravodaj ČT

Politici se pustili do Merkelové: Otevřít hranice běžencům byla chyba

Němečtí politici napříč politickým spektrem kritizují vládu, že situaci nezvládá. „Ztratili jsme kontrolu,“ konstatoval v rozhovoru s listem Passauer Neue Presse bývalý bavorský ministr vnitra Hans-Peter Friedrich z Křesťanskosociální unie (CSU), sesterské strany křesťanských demokratů kancléřky.

Uprchlíci v Makedonii
Zdroj: Stoyan Nenov/Reuters



Bavorský premiér Horst Seehofer listu Der Spiegel řekl, že rozhodnutí otevřít hranice byla chyba, „s níž se budeme muset potýkat ještě dlouho“.

Sociálnědemokratická premiérka spolkové země Porýní-Falc Malu Dreyerová pak deníku Der Tagesspiegel sdělila, že rozhodnutí otevřít hranice bylo učiněno bez ohledu na jednotlivé spolkové země.

Podle průzkumu společnosti Emnid pro zpravodajskou televizi N24 se dvě třetiny Němců domnívají, že vláda si při řešení situace počíná „spíše špatně“ nebo „velmi špatně“.

obrázek
Zdroj: ČT24



Evropská komise tento týden představila nový návrh na řešení krize, jehož součástí je i přerozdělení celkem 160 tisíc uprchlíků v zemích EU. Návrhem se budou v pondělí zabývat ministři vnitra a spravedlnosti - pokud nenajdou společné řešení současné migrační krize, svolá předseda Evropské rady Donald Tusk mimořádný summit EU.

S povinným přerozdělováním uprchlíků nesouhlasí zejména země visegrádské čtyřky (Česko, Slovensko, Polsko a Maďarsko).