USA vězní čtvrtinu všech vězňů na světě

Množství uvězněných lidí v USA nemá ve srovnání s vyspělým světem obdoby. Vysoký počet lidí ve věznicích je jedním z témat, která se otevírají v probíhající prezidentské kampani. Zatímco v majetkové trestné činnosti se Amerika od zbytku západních zemí neliší, násilných trestných činů je tam spácháno mnohem víc.

Na Spojené státy připadá zhruba pět procent světové populace, zároveň ale také přibližně čtvrtina všech vězňů. Nikde jinde na zeměkouli nechodí lidé do vězení tak často a na tak dlouho. Ve vězení se končí i za menší drogové prohřešky.

Podle odborníků však velké množství lidí ve věznicích kriminalitu nesnižuje, ale spíš zvyšuje. Začínají se proto více spoléhat na prevenci než represi. „Řada konzervativních států jako Georgie, Texas nebo Jižní Karolína tohle zvládly úspěšně, rozhodly se šetřit a zavřít některé věznice. Jejich míry kriminality jsou nyní na historicky nízkých úrovních,“ uvedl bývalý náměstek ministerstva spravedlnosti USA John Malcolm.

USA vězní čtvrtinu všech vězňů na světě (zdroj: ČT24)

Pomůže přísnější kontrola zbraní?

Někteří spojují vysokou míru kriminality s neúčinnými kontrolami při prodeji zbraní. Právě za efektivnější kontroly demonstrovali před Kongresem příbuzní těch, kteří přišli o život střelnou zbraní.

Jedním z nich je i Andy Parker, otec novinářky, která byla zavražděná před dvěma týdny v živém vstupu, dnes jedna z hlavních postav boje za přísnější prověrky při prodeji zbraní. „Chceme, aby umíraly děti? Je to v pořádku? Stali jsme se tak necitliví vůči těmto tragédiím,“ naléhal Parker.