Premiér Severního Irska rezignuje. Vzdal snahy o náboženský smír

Severoirský premiér Peter Robinson oznámil demisi. Podle něj jsou jeho osobní snahy o smíření protestantů a katolíků bezvýchodné. Hrozí prý zánik křehké dělby moci mezi oběma náboženskými tábory. Spolu s Robinsonem skončí téměř všichni členové severoirské vlády.

Zástupci severoirských protestantů Robinsonovi vadí, že katolíci dost rychle nepokročili s rozpouštěním své ozbrojené složky, nechvalně proslulé Irské republikánské armády (IRA). Poslední kapkou byla nedávná vražda bývalého člena IRA pravděpodobně odpadlíky organizace, kteří nynější politické uspořádání neuznávají.

Robinson řekl, že vládu s ním opouštějí všichni ministři až na jednoho - Arlene Fosterovou, která má být dočasnou premiérkou a ministryní financí. Má se tím prý zabránit, aby situace nevyužily ostatní politické strany. Jednání o zažehnání vládní krize podle něj ale pokračuje.

  • V roce 1998 vznikl na základě mírové dohody systém snažící se uklidnit obavy obou táborů.
  • Vládu vedou první ministr a jeho prakticky rovnocenný zástupce, který musí být z opačné komunity než premiér.
  • Ministerstva se rozdělují po volbách podle složitého klíče mezi obě komunity.

Severní Irsko zažilo tři desetiletí sektářského násilí mezi protestantskými unionisty a katolickými republikány. Násilnosti si od roku 1969 vyžádaly kolem 3500 lidských životů.

Horizont: Napětí v Severním Irsku (zdroj: ČT24)

Dosavadní princip spočívá v plném respektování všech vrstev severoirské společnosti a jejich hlasu při správě země. De facto zde neexistuje klasická parlamentní opozice, protože všechny strany jsou ve vládě. 

Vydáno pod