Prudké lijáky vyhnaly z domovů přes sto tisíc Japonců

Více než 100 000 lidí muselo opustit své domovy kvůli rozsáhlým záplavám a sesuvům půdy, které postihly severovýchod Japonska. Nejhůře postiženo je město Džósó ležící asi 50 kilometrů severně od Tokia. V důsledku povodní se pohřešují dva lidé, 17 se jich zranilo.

Situace je podle místních médií zatím nepřehledná. Úřady vyslaly na pomoc obyvatelům vrtulníky, přiznaly ale, že není v jejich silách dostat se ke všem postiženým. Požádaly proto o pomoc armádu.

„Myslel jsem si, že jsem v bezpečí, protože bydlím na kopci. Brzy ale voda vystoupala až nahoru a smetla všechno pryč,“ řekl bosý obyvatel Džósó japonské televizi poté, co byl zachráněn s pomocí vrtulníku.

Voda vtrhla do města velkou rychlostí, ničila domy a auta. Místní televize ukázaly zoufalé muže a ženy, kteří na střechách svých domů čekají na pomoc. Rozvodněná řeka Kinugawa zaplavila kilometry území a postihla podle japonské vlády odhadem na 6900 domácností.

Tajfun Etau způsobil v Japonsku rozsáhlé záplavy
Zdroj: Reuters/Issei Kato

Záplavové lijáky s sebou přinesl tajfun Etau, který se ve středu přehnal přes hlavní japonský ostrov Honšú. V několika oblastech způsobil povodně a sesuvy půdy, narušil dopravu. Úřady vyzvaly preventivně k evakuaci statisíce lidí, včetně obyvatel některých čtvrtí Tokia. Zraněno bylo 15 lidí, z toho dva těžce.

Kritická situace je v prefekturách Ibaraki a Točigi, kde úřady vyhlásily nejvyšší stupeň pohotovosti. V těchto oblastech jsou problémy s dodávkami elektřiny, na mnoha místech je přerušena doprava, zrušena či zpožděna byla řada leteckých a železničních spojů. Některé silnice musely být uzavřeny. Mezi nezvěstnými je třiašedesátiletá žena, jejíž dům zavalil sesuv půdy, a sedmdesátiletý muž, jehož dům pohltila voda.

Varování před nepříznivým počasím vyhlásila i prefektura Fukušima, kde se nachází jaderná elektrárna poškozená zemětřesením a tsunami z roku 2011. Mluvčí provozovatele elektrárny, firmy TEPCO, uvedl, že odvodňovací čerpadla při stávajících lijácích nápor nezvládají. V areálu elektrárny Fukušima se skladuje množství radioaktivní vody, která byla použita k ochlazování poničených reaktorů. 

Na východě země se už formuje další, devatenáctý tajfun letošní sezony.

Na několika řekách se protrhly protipovodňové hráze (zdroj: ČT24)
Rekordní síla živlu v Japonsku (zdroj: ČT24)