U hranic s Ukrajinou prý roste ruská základna pro tisíce vojáků

Rusko začalo budovat obří vojenskou základnu pro několik tisíc vojáků poblíž hranic s Ukrajinou. Informovala o tom agentura Reuters, jejíž reportér byl přinucen k odchodu poté, co jej jeden ze stavbařů obvinil, že je ukrajinský špión. Podle zveřejněných dokumentů bude mít základna po dokončení i vlastní bazén, kluziště a holičství. Její účel Moskva nekomentovala.

Rusko staví základnu na ploše 300 hektarů u městečka Valujki, nedaleko Soloti a pouhých 25 kilometrů od hranic s Ukrajinou. Zadávací dokumentaci zveřejnil web pro ruské státní zakázky. Podle dokumentace má základna sloužit k výcviku dělostřelců, protiletecké obrany a řidičů tanků a obrněných transportérů. Počítá i se studiem taktiky americké armády coby „pravděpodobného nepřítele“.

Ministerstvo hodlá postavit devět ubytoven pro 3500 vojáků a sklady pro rakety, dělostřelecké náboje a další munici o celkové rozloze více než 6000 metrů čtverečních. Má tu být velké cvičiště a ošetřovna s 50 lůžky, s možností rozšíření v případě „masivního přílivu raněných“.

  • Základna má zahrnovat také spojovací uzel, jídelnu pro 2000 vojáků, rekreační centrum s kluzištěm, sportovišti, bazénem, tenisovými a badmintonovými kurty a tisícovkou bytů. První etapa stavby má být dokončena do 29. dubna 2016.
Vladimir Putin
Zdroj: ČTK/AP/Pavel Golovkin

Obyvatelé Soloti si myslí, že základnu budou mít na svém prahu. „Stavějí vojenské městečko,“ řekl Alexander Pančenko, který ze svého domu vidí na přípravu velkého staveniště. Muž, který se označil za představitele federální agentury pro zvláštní stavby, odmítl o stavbě hovořit, řekl jen, že se staví „tajné zařízení“.

Téměř na stejném místě se loni v dubnu objevovaly bitevní vrtulníky Mi-24, armádní stany a kamiony, což souviselo s vypuknutím donbaského konfliktu. NATO obviňovalo Rusko, že z provizorních základen vysílá vojáky a zbraně separatistům bojujícím s Kyjevem. Moskva ale přítomnost svých vojáků na Ukrajině popřela.

Rusko odstoupilo od dohody o konvenčních ozbrojených silách v Evropě, takže může volně přesouvat vojáky a výzbroj na západní hranice.

Nedaleko Oděsy nyní vrcholí pravidelné společné ukrajinsko-americké cvičení. Účastní se ho 2500 vojáků, letadla, vrtulníky i lodě. Moskva to označuje za provokaci.

Summit k situaci na Donbasu se uskuteční 2. října v Paříži

Setkání nejvyšších představitelů Německa, Francie, Ruska a Ukrajiny věnované krizi na východě Ukrajiny se uskuteční 2. října v Paříži. Dohodli se na tom v telefonickém rozhovoru Angela Merkelová, Francois Hollande, Vladimir Putin a Petro Porošenko. Už v sobotu budou v Berlíně o stejném problému jednat ministři zahraničí čtyř evropských zemí.

Čtveřice státníků se shodla, že příměří na Ukrajině, vyhlášené 1. září, se vcelku dodržuje. Podle zpráv médií z donbaského bojiště se výrazně snížil počet ozbrojených střetů, stejně jako počty obětí. Také generální tajemník NATO Jens Stoltenberg během návštěvy Slovenska ocenil, že v konfliktu na východě Ukrajiny došlo k poklesu násilí.

Nové příměří: Naděje topící se v pochybách (zdroj: ČT24)