Rekordní uprchlická vlna v Maďarsku. Davy dál putují, vlaky stojí

Do Evropy i ve čtvrtek zamířily další tisíce uprchlíků. Jen Maďarsko hlásí 5000 nových běženců na společné hranici se Srbskem. Ti, kteří mají přesun z těchto míst již za sebou, komplikují fungování rakouských úřadů – a zejména železnic. Tamní dráhy kvůli běžencům pozastavily spoje mezi oběma zeměmi. Jedno z nejvytíženějších míst, maďarsko-rakouský přechod v Nickelsdorfu, hlásí dvě tisícovky nově příchozích migrantů.

Z východu Evropy dál přicházejí varovné zprávy: Maďarsko očekává v příštím týdnu dalších 40 tisíc utečenců. Parlament proto spustil armádní cvičení, které má připravit vojáky na případnou ostrahu jižních hranic. „Přes srbsko-maďarskou hranici stále přecházejí odhadem desítky až stovky lidí. Situace ale není tak kritická. Na jihu totiž začalo hustě pršet, což je sice nezastaví, ale často se schovávají po cestě, takže se proud trochu zpomalil,“ hlásila zpravodajka ČT Dana Zlatohlávková.

Maďarský ministr vnitra navrhl od poloviny září vyhlásit krizový stav. Země nedávno dokončila základní část 175kilometrového plotu na hranici se Srbskem a buduje další bariéru. Dosavadní opatření nicméně tisíce uprchlíků zatím nezastavila. Lidé často plot ničí. V Maďarsku přitom naprostá většina běženců zůstat nechce a míří na Západ – hlavně do Německa.

Také maďarsko-rakouská hranice je vystavena enormnímu náporu běženců. Na přechod v Nickelsdorfu dorazily v noci další 2000 běženců. Rakouská policie proto musela z bezpečnostních důvodů uzavřít komunikaci vedoucí z hranice k Nickelsdorfu.

Rakousko zmrazilo spoje

Východní Rakousko v reakci na příliv běženců pozastavilo většinu vlakových spojů s Maďarskem. Odřeknutí spojů se týká jak mezinárodních expresů Railjet, tak přeshraničních regionálních vlaků. V některých částech vlaky nahrazuje autobusová doprava. Mezi Nickelsdorfem, který leží na rakousko-maďarském pomezí, kyvadlově jezdí vlaky do Vídně, kde cestující musí přestoupit na další spoje mířící na západ země.

Dánsko obnovuje železniční trasy s Německem

Nápor běženců ve středu přiměl dánskou železniční společnost DSB zastavit spojení mezi severoněmeckým Flensburgem a jihodánským Padborgem.  „Očekáváme, že vlaky mezi (dánským) Tinglevem a Padborgem/Flensburgem budou jezdit normálně,“ uvedla společnost DSB. Na této trati budou jezdit i mezinárodní expresy směřující do Kodaně. DSB ale cestující upozornila, že kvůli policejním kontrolám mohou vlaky nabírat zpoždění.

Uprchlíci v Maďarsku
Zdroj: ČTK/AP

Europarlament posvětil návrh komise na přerozdělení

Europoslanci na závěr zasedání ve Štrasburku schválili usnesení podporující plány Evropské komise na řešení uprchlické krize. Jejich součástí je i přerozdělení 160 tisíc uprchlíků, kteří se nyní nacházejí v Řecku, v Itálii a v Maďarsku. Rezoluce rovněž vyzývá k úpravě stávajícího pravidla o vracení žadatelů o azyl do první země jejich vstupu na území EU nebo k účinnějšímu potírání pašeráctví lidí. Text podle záznamů Evropského parlamentu podpořili jen tři čeští europoslanci z celkem 21.

  • Podle německého vicekancléře Sigmara Gabriela je nejnovější plán na přerozdělení 160 tisíc běženců pouhou kapkou v moři. Jak uvedl, jde jen o „první krok, který nevyřeší všechno".