„Na prodej“. Islámský stát prý drží jako rukojmí Nora a Číňana

Radikálové z Islámského státu (IS) zřejmě unesli norského a čínského občana. Snímky obou mužů zveřejnili v posledním vydání internetového propagandistického časopisu. Islamisté za dvojici požadují výkupné. Únos potvrdila i norská premiérka Erna Solbergová. Čínská vláda zatím mlčí.

Snímky zveřejněné v propagandistickém věstníku Dabiq jsou graficky zpracované jako inzerát - včetně telefonního čísla. Oba muži na sobě mají oranžové kombinézy, které obvykle nosí vězni IS. Pod snímky se objevuje heslo „na prodej“.

U fotografií se píše, že výkupné za zajatce může zaplatit, „kdokoli chce“. „Pokud víme, v Sýrii byl na konci ledna tohoto roku unesen norský občan. Zapojili jsme do tohoto případu všechny relevantní zdroje, které máme k dispozici,“ konstatovala norská premiérka.

Vláda bere tento případ velmi vážně. Nemůžeme ale - a ani nebudeme -podléhat tlaku ze strany teroristů a zločinců. Norsko proto nezaplatí požadované výkupné. Je to věc zásad, kterých se nemůžeme vzdát ani v případě naléhání těchto cynických teroristů.
Erna Solbergová
norská premiérka

Bezpečnostní rada státu na případu pracuje údajně již nějakou dobu. Zatím ale není jasné, jestli Solbergová hovořila o stejném muži, kterého radikálové v časopise identifikovali jako 48letého Oleho Johana Grimsgaarda-Ofstada.

IS oznámil, že zadržuje norského a čínského občana (zdroj: ČT24)

Kromě Nora zveřejnili islamisté také fotografii Číňana, kterým je údajně padesáletý pekingský konzultant Fan Ťing-chuej. Čínská vláda se ale zatím k případnému pohřešování svého občana nevyjádřila.

Islámský stát
Zdroj: ČTK/ABACA/Balkis Press

Vraždy západních rukojmí jako součást propagandy IS

Radikálové loni zabili řadu rukojmí, jejich vraždu natočili na video. Zavraždili kupříkladu šestadvacetiletého Američana Petera Kassiga. Předchozími oběťmi byli američtí novináři James Foley a Steven Sotloff a Britové Alan Henning a David Haines.

Radikální skupina IS ovládá rozsáhlé části severního Iráku a severní a východní části Sýrie. Loajální odnože má mimo jiné na egyptském Sinajském poloostrově nebo v Libyi.

IS proslul vypracovanou propagandou, umí využívat sociální sítě a naverboval tisíce zahraničních bojovníků. Svět se teď obává jejich návratu do vlasti. Jednotlivé země už připravují nebo zavedly různorodá bezpečnostní opatření.

Na cíle islamistů útočí spojenecká koalice v čele s USA. O víkendu letadla bombardovala irácká města Mosul a Ramádí. Během následujících dnů hodlá své zapojení v oblasti rozšířit Austrálie - nově chce ostřelovat cíle i v Sýrii.