V Turecku to vře. Nacionalisté vypálili sídlo prokurdské strany

Turečtí nacionalisté zdemolovali v noci na středu v Ankaře sídlo prokurdské Lidově demokratické strany. Reagovali tak na útoky kurdských extremistů, kteří od víkendu zabili nejméně třicet vojáků a policistů.

Pravicoví extremisté v sídle prokurdské Lidově demokratické strany v Ankaře rozbili okna a budovu pak vypálili. Představitelé strany tvrdí, že navzdory jednání s ankarským policejním šéfem a guvernérem byl počet zasahujících policistů omezený.

Jenom v noci jsme zaznamenali celkem 186 útoků a napadena byla i naše sídla. Tohle je v každém případě čin plánovaný z jednoho konkrétního místa. Prezident a jeho lidé stojí za těmito útoky.
Alp Altinors
místopředseda kurdské Lidově demokratické strany

Útoky přišly po víkendových bojích vládních sil s radikální Stranou kurdských pracujících (PKK). Její stoupenci v úterý provedli bombový útok, při němž zemřelo 14 policistů. „Jsme proti teroru a přesvědčení, které podporuje terorismus. Dokud budou turečtí nacionalisté žít, budou odhalovat zrádce a dělat vše pro to, aby zneuctění neuspěli," konstatoval lídr nacionalistických Šedých vlků Olcay Kilavuz.

Turečtí nacionalisté zdemolovali sídlo prokurdské strany (zdroj: ČT24)

Podle organizací monitorujících dodržování lidských práv jsou Kurdové v Turecku dlouhodobě utlačovaní. Menší část této komunity se zradikalizovala a turecká vláda proti ní dlouhodobě bojuje.

Vraždu policistů i víkendový masakr šestnácti vojáků odsoudily Spojené státy. „Naše myšlenky a modlitby směřují k vojákům i policistům, kteří zahynuli. A rozumíme tomu, že Turecko má právo, jako každá země, bránit se proti teroristickým útokům. Chceme, aby to dělali zodpovědně,“ podotkl mluvčí amerického ministerstva zahraničí John Kirby.

Kurdové bojují o svou autonomii v Turecku od roku 1984 a ozbrojený boj si vyžádal asi 40 tisíc lidských životů. V roce 2012 začala mírová jednání s tureckým státem a konflikt prakticky ustal díky vyhlášenému příměří.

Boje mezi vládou a radikální kurdskou stranou pracujících ale znovu vypukly letos v červenci. Zemřelo při nich už 200 lidí. Turecko zároveň zahájilo útoky proti radikálům z IS.