Austrálie se vkládá do migrační krize. Rozšíří uprchlický limit i nálety na IS

Austrálie přijme dalších 12 tisíc uprchlíků a rozšíří své letecké útoky vůči bojovníkům Islámskému státu z Iráku také do sousední Sýrie. Prohlásil to australský premiér Tony Abbott. Země má nyní roční kvótu pro příjem uprchlíků 13 750 osob.

Abbott uvedl, že Austrálie přidělí více prostoru v této kvótě těm, kteří prchají před násilím v Sýrii, ale neplánuje zvýšit tuto kvótu, což vyvolalo vlnu kritiky z celého politického spektra. Abbott dnes dodal, že Austrálie bude upřednostňovat členy pronásledovaných minorit ze Sýrie, kterou již čtyři roky zmítá občanská válka.

Australské letecké síly se již v současnosti účastní koaliční vojenské akce proti Islámskému státu vedené Spojenými státy zaměřené na Irák. V Sýrii však byla zatím úloha Austrálie omezená jen na doplňování paliva a shromažďování zpravodajských informací. Abbott dodal, že rozhodnutí rozšířit letecké útoky je odpovědí na formální žádost Washingtonu.

Tony Abbot
Zdroj: ČTK/aAP

Organizace Spojených národů odhadla, že letos a příští rok překročí Středozemní moře s cílem najít útočiště v Evropě nejméně 850 tisíc lidí. Úřad vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR) vyzval k soudržné azylové politice, která by pomohla vyrovnat se lépe s přílivem uprchlíků.

Australská vláda rovněž podle Abbotta vyčlení dalších 44 milionů australských dolarů (750 milionů Kč) pro 240 tisíc Syřanů a Iráčanů žijících v uprchlických táborech v Jordánsku, Libanonu a Turecku. Australská podpora lidem postiženým krizí v Iráku a Sýrii tak vzroste na 230 milionů australských dolarů (3,9 miliardy Kč) od roku 2011.

  • Napříč australskými městy se v současnosti šíří kampaň Light the Dark. Přes sociální sítě se lidé svolávají na shromáždění, kde vyjadřují solidaritu s migranty.

Austrálie má tvrdý postoj k žadatelům o azyl. Podle Abbotta je to nutné, aby se zastavilo pašování lidí a umírání na moři. Postup Austrálie však silně kritizuje OSN i různá občanská sdružení, napsala agentura Reuters.

Miliardář z Norska nabízí 5000 hotelových nocí zdarma

Norský miliardář Petter Stordalen, který zbohatl z podnikání v oblasti hotelnictví, nabídl uprchlíkům přicházejícím do země celkem 5000 bezplatných nocí ve svých hotelech, informovala agentura AFP.

"Nabízíme uprchlíkům, kteří to potřebují, 5000 nocí," uvedl na svém twitterovém účtu majitel řetězce Nordic Choice se 170 hotely po celé Skandinávii a v Pobaltí. Nabídka se prý týká především těch lidí, na které nezbude místo v běžných ubytovnách pro žadatele o azyl v Norsku. Jeho zaměstnanci se prý postarají i o stravování ubytovaných uprchlíků.

Svůj krok Stordalen zdůvodnil tím, že osud Syřanů prchajících před válkou do Evropy se „týká úplně každého“.

Vydáno pod