Rusko zvažuje vojenskou pomoc Afghánistánu, včetně vrtulníků

Rusko zřejmě poskytne Afghánistánu vojenskou pomoc, která by mohla zahrnovat vrtulníky. Kábul dlouhodobě čelí náporu islamistů z radikálního hnutí Taliban. Podle ruského vyslance Zamira Kabulova o tom budou Rusové v nejbližší době s Afghánci jednat.

Moskva se obává nestability po stažení sil NATO z Afghánistánu; Rusy zneklidňuje představa, že by se nepokoje z afghánského území mohly šířit do postsovětské Střední Asie a k jižním hranicím Ruska.

V minulosti Moskva prodávala Spojeným státům ruské vrtulníky určené pro afghánské vládní síly, bojující proti Talibanu. Jeho režim svrhla invaze vedená Američany v odvetě za teroristické útoky ze září 2001.

S ruskými zbraněmi jsou Afghánci dobře obeznámeni již od dob sovětské okupace v letech 1979 až 1989. Sovětská armáda vtrhla do Afghánistánu ve snaze udržet spřátelený režim v této strategické zemi. Moskva původně počítala jen s krátkou operací, akce ale nakonec vyústila v devět let trvající krvavou válku.

V Afghánistánu zahynulo téměř 15 tisíc sovětských vojáků a přes dalších 35 tisíc jich bylo zraněno. Na afghánské straně si válka vyžádala milion obětí, přes pět milionů lidí uprchlo do Íránu a Pákistánu.