Cameron kvůli referendu o EU poprvé na parlamentní půdě prohrál

Britský premiér David Cameron utrpěl v pondělí první porážku na parlamentní půdě od svého vítězství v květnových volbách. Stalo se tak poté, co se euroskeptičtí členové jeho Konzervativní strany spojili s opozičními zákonodárci a zamítli dílčí návrh pravidel týkajících se chystaného referenda o setrvání země v Evropské unii.

Ministerský předseda se chce pokusit vyjednat s evropskými partnery pro Británii nové podmínky jejího členství v EU a následně uspořádat do konce roku 2017 referendum. Sám Cameron chce zůstat v reformované EU, pokud ale jeho snaha o vyjednání nových podmínek neuspěje, nic prý nevylučuje.

Zatímco Cameronovi zákonodárci myšlenku uspořádat referendum podporují, k záměru neutlumit během kampaně před samotným hlasováním činnost vlády se mnozí vyjadřovali s obavami. Vláda chtěla zmírnit tradiční pravidla známá jako purdah, která ministrům během posledních 28 dnů před konáním voleb či referenda zakazují přicházet s oznámeními, která by mohla ovlivnit výsledek. Mnozí euroskeptičtí konzervativní poslanci ale trvali na tom, že období purdah je třeba dodržet v plném rozsahu.

Některé dílčí vládní plány tak poslanci v pondělí večer zamítli rozdílem 312 ku 285 hlasům, když se 37 konzervativních poslanců vzbouřilo a hlasovalo proti šéfovi strany. Cameron má v dolní komoře většinu 16 mandátů. Britská vláda tak nyní bude zřejmě nucena přijmout přísnější pravidla na omezení své činnosti. Celkový návrh ale hlasováním v časných ranních hodinách hladce prošel a nyní se jím bude zabývat horní komora Sněmovna lordů.

Britská volební komise před týdnem vyzvala k úpravě a doplnění otázky v chystaném referendu. Otázka „Mělo by Spojené království zůstat členem Evropské unie?“ je podle ní jednostranná, protože výslovně hovoří jen o možnosti setrvání v Unii. Komise navrhla doplnění otázky o druhou část ve znění „nebo by měla z Evropské unie vystoupit?“ Voliči by se tak rozhodli pro jednu, či druhou možnost, místo aby odpovídali kladně, či záporně na původní otázku. Vláda už oznámila, že změny bude akceptovat, i když konečné rozhodnutí učiní parlament.