V říjnu se znovu sejde několik korejských rodin rozdělených před 60 lety válkou

Severní a Jižní Korea se dohodly na uspořádání dalšího setkání rodin rozdělených korejskou válkou z let 1950–53. Setkání se mají konat od 20. do 26. října v severokorejském letovisku v oblasti Diamantových hor a zúčastní se jich stovka většinou postarších rodinných příslušníků z každé strany.

Obě země v srpnu dospěly k dohodě o utlumení nejnovější krize mezi oběma státy, která hrozila ozbrojeným střetnutím. Dojednaly rovněž, že budou pracovat na obnovení setkávání rodin. Konání podobných schůzek totiž závisí na aktuálních vztazích mezi oběma státy a KLDR v minulosti již několik takových naplánovaných schůzek zrušila.

Válka na Korejském poloostrově skončila v roce 1953 uzavřením příměří, nikoli podpisem řádné mírové smlouvy, a země zůstávají technicky ve válečném stavu. Mezi civilními obyvateli obou Korejí nejsou dovoleny prakticky žádné přímé kontakty. Válka rozdělila miliony příbuzných, z nichž většina již zemřela. Asi 66 000 Jihokorejců převážně starších 70 let zůstává naživu a je na seznamu čekatelů na setkání, kterých se pokaždé účastní jen pár stovek osob. Poslední setkání 100 lidí z každé strany se uskutečnilo v únoru 2014

První schůzky se konaly v roce 1985, pak ale byly na 15 let přerušeny a organizovat se začaly opět až po historickém mezikorejském summitu v roce 2000. Od té doby se jich zúčastnilo kolem 22 tisíc lidí.