Situace na Lesbu má blízko k explozi, policie se snaží zvládnout dav migrantů

Řečtí policisté s obušky se na ostrově Lesbos s podporou pobřežní stráže znovu v pondělí večer snažili zvládnout dav migrantů, kteří se pokoušeli nastoupit na trajekt do Atén. Na plavidlo vypravené řeckou vládou se jich chtělo nalodit zhruba 2500. Vyčerpání už je patrné jak na straně běženců, tak u obyvatel ostrova.

Podle řeckého ministra pro imigrační politiku Janise Muzalase má situace na východoegejském Lesbu nyní „skutečně blízko k explozi“. Ostrov nedaleko tureckých břehů nese hlavní nápor přílivu uprchlíků utíkajících před konfliktem nebo chudobou. V současnosti jich zde je až 17 tisíc, což představuje zhruba pětinu ostrovní populace. Podle Muzalase začnou úřady přepravu běženců na řeckou pevninu odbavovat nově z přístavního města Sigri, což by mělo ulevit Mytiléně, která je správním střediskem ostrova a nynějším centrálním registračním bodem.

Řecké úřady v neděli zadržely dva sedmnáctileté obyvatele ostrova za to, že házeli zápalné láhve na syrské rodiny, které se utábořily v parcích. Pořádkové jednotky za pomoci obušků rozehnaly skupinu běženců čekajících na registraci, aby tak zamezily střetům mezi Afghánci a Syřany, kteří mají v tomto procesu přednost.

Úřady v Aténách podnikly v neděli několik mimořádných opatření, aby urychlily přesun běženců do řecké metropole a usnadnily další nakládání s nimi.

Do Řecka od začátku letošního roku přišlo přes 230 000 běženců, kteří míří do bohatších států Evropské unie, především do Německa či Švédska. Připlouvají sem z Turecka, přičemž tuto nebezpečnou plavbu často podnikají na nafukovacích člunech. V pondělí zachránila osobní loď nedaleko Lesbu 46 lidí – převážně syrských žen a dětí. Mnozí z nich byli na moři několik hodin a trpěli podchlazením. Jejich člun se navíc potápěl a několik běženců už bylo ve vodě.

Pokračující příliv uprchlíků do Evropy a jejich strádání po cestě přiměly egyptského miliardáře Nagíba Sávírise k nevšední nabídce řecké a italské vládě: Chce koupit prázdný ostrov ve Středozemním moři, aby na něm umístil 100 000 až 200 000 běženců prchajících z Afriky nebo Asie. Práci by prý měli zajištěnou na vybudování potřebné infrastruktury. „Už toho bylo dost. Vyprovokovaly mě dva obrazy – obraz mrtvého malého dítěte na pláži a obrázky z Maďarska, kde se s těmito lidmi zachází jako s dobytkem,“ říká majitel egyptské telekomunikační firmy Orascom.
Egyptský miliardář chce pro běžence koupit ostrov

Ve Štrasburku se v úterý koná klíčové jednání europoslanců o umístění uprchlíků. Evropská komise navrhuje přerozdělit prvních 40 tisíc migrantů a předseda komise Jean-Claude Juncker nejspíš navrhne rozmístění dalších 120 tisíc běženců do zemí osmadvacítky. Česko by jich mělo přijmout přes čtyři tisíce.

Libyjská pobřežní stráž zdržela přes sto migrantů (zdroj: ČT24)

Venezuela je ochotna přijmout 20 000 syrských uprchlíků

Venezuela je připravena přijmout 20 000 Syřanů prchajících před válkou ve své vlasti. Jak na pondělním zasedání rady ministrů prohlásil prezident Nicolás Maduro, ve Venezuele se nachází velká syrská komunita a ministryně zahraničních věcí již byla pověřena, aby se s ní spojila.

Její úřad pak má přijetí uprchlíků ze syrské diaspory zorganizovat. Socialistický prezident zároveň zdůraznil svou podporu syrskému prezidentu Bašáru Asadovi, který v posledních letech udržoval s Venezuelou blízké vztahy. 

Konflikt v Sýrii vypukl v roce 2011. Ze země zatím podle OSN utekly více než čtyři miliony lidí.

Také administrativa amerického prezidenta Baracka Obamy zvažuje řadu odpovědí na světovou uprchlickou krizi. Týkají se i otázky přemísťování uprchlíků, uvedl mluvčí Bílého domu Peter Boogaard.

Studio 6 k uprchlické krizi (zdroj: ČT24)