Maďarský ministr obrany končí, z tábora utekly stovky běženců

Maďarský ministr obrany Csaba Hende končí. Podle agentury Reuters odstoupil po zasedání bezpečnostní rady státu věnovaného situaci s migranty. Ze záchytného tábora Röszke na jihu Maďarska u hranic se Srbskem mezitím uteklo asi 300 migrantů. Informovala o tom agentura APA.

Premiér Viktor Orbán rezignaci Hendeho přijal. Jeho ministerské křeslo prý už nabídl jinému politikovi. Tím je István Simicskó - rovněž člen Orbánovy strany Fidesz.

Orbánovi se prý nelíbilo, že hraniční plot roste moc pomalu

Za rezignací ministra je podle maďarských médií především Orbánova nespokojenost s pomalým postupem stavby hraničního plotu, který má podle premiérových představ zastavit příval migrantů mířících ze Srbska přes Maďarsko dál na Západ. Vybudování této hraniční bariéry má na starosti právě armáda.

List Népszabadság ale už na jaře napsal, že Hende může brzy o ministerský post přijít. Důvodem byla série nehod bojových letadel JAS-39 Gripen a příliš mu nepomohlo ani odhalení, že se svou kolegyní, s níž se mezitím oženil, využívali při služebních cestách luxusní hotely.

Orbán v pondělí zopakoval, že jeho vláda nemůže přijmout uprchlické kvóty navrhované Evropskou komisí do chvíle, než bude vyřešena ochrana vnějších hranic EU. Podle Orbána by Unie měla vytvořit fond pomoci „třetím zemím“, jako je například Turecko, aby se jim pomohlo vypořádat se na jejich územích s problémem masové migrace.

obrázek
Zdroj: ČT24

Orbán: Nejsou to uprchlíci, ale přistěhovalci

Orbán také prohlásil, že migranti cestují přes Maďarsko, aniž by tam zůstávali, ačkoli jim tam nehrozí nebezpečí, protože je láká vidina lepšího života v Německu. Nejde tak už podle něho o uprchlíky, ale o přistěhovalce.

Z Röszke na jihu Maďarska v pondělí unikly tři stovky uprchlíků. Podle informací médií se vydaly po blízké dálnici M5 směrem na Budapešť. Brzy jejich zástup ale zastavila policejní eskorta. Nespokojení běženci se prý už dopoledne odmítli registrovat a chtěli se vydat do Německa.

Policie kvůli bezpečnosti zastavila na dálnici provoz ve směru na hlavní město. Podle agentury MTI vyloučila, že by se migranty pokusila zastavit za použití síly. Agentura Reuters předtím napsala, že policisté se snažili běžencům zabránit v opuštění záchytného tábora za použití pepřových sprejů.