Řecko nechá většinu migrantů z Lesbu převézt na pevninu

Minimálně dvě třetiny uprchlíků na řeckém ostrově Lesbos poputují v příštích dnech na kontinentální Řecko. Slíbil to tamní ministr pro migraci Janis Muzalas. K tomuto účelu mají být pronajaty dodatečné trajekty. Ostrovy v Egejském moři se dlouhodobě potýkají s extrémním náporem běženců. Jen na zmíněném Lesbu je v současnosti odhadem 15 až 18 tisíc migrantů.

Ostrov v blízkosti tureckého pobřeží nese hlavní nápor přílivu uprchlíků. Více než tisícovka se jich na jeho březích vylodí za jediný den, obvykle na vratkých člunech. Většina tráví na ostrově několik dní a je nucena spát pod širým nebem, dokud neprojdou přijímacím řízením. To, že se na ně nedostává hned místo v trajektech, vyvolává průběžně v čekajících davech napětí. Již několikrát policie nespojené migranty rozháněla slzným plynem.

V Řecku je nyní u moci úřednická vláda, které chystá zemi na nové předčasné volby, které se budou konat 20. září. Kabinet si stanovil řešení uprchlické krize za svou hlavní prioritu.

Uprchlický nápor na Lesbosu
Zdroj: ČTK/AP

Z Řecka míří uprchlíci zpravidla dál na sever s cílem dostat se do bohatých západních zemí. Další překážkou pro ně jsou řecko-makedonské hranice, kde jsou také propouštěni postupně, aby nezahlcovali místní vlaky a autobusy. I tam, naposledy dnes, dochází k drobným incidentům, když stovky lidí byly přinuceny vytrvat na řecké straně o několik hodin déle, než si přály.

Napětí mezi uprchlíky během pondělí zavládlo také ve Španělsku, kde se asi pět desítek běženců pokusilo prchnout ze shromažďovacího tábora ve Valencii na jihu země. Policie proti nim použila gumové projektily. Ve středisku jsou soustředěni zejména přistěhovalci ze subsaharské Afriky.